Oktober 2022

Voorwoord

Dat het in dit Akantje uitgebreid over de cultuurreis naar Oostenrijk zou gaan is geen verrassing. Godfried geeft een synthese van de vijf dagen met toch ook enkele persoonlijke klemtonen. 

Fio en Rine, Hilde, Danielle, Paul, Gerd, Annemie en Frie gaan uitvoeriger in op hoe zij de verschillende dagen beleefd hebben. Maar dat het weer eens een reis was om in de annalen te boekstaven, staat buiten kijf. Mooie cultuursteden, prachtig weer, geslaagde optredens, een enthousiaste bende en een meer dan behoorlijk hotel droegen bij aan een pakket mooie herinneringen. En dan was er ook nog de doop van Marleen!

Marina stond voor een moeilijke keuze: meegaan op koorreis of een bezoek brengen aan haar tante uit Mechelen. Het werd het laatste, zo getuige haar verslag.

Onze uitgesproken dank aan Wilfried, die in dit Akantje zijn historiek van het Sint-Martinuskoor voltooit. Een huzarenstukje. Lees hier het vijfde deel. 

Geen koorwerking zonder de nodige centen. Rik heeft daar weer eens zijn schouders onder gezet. Dat had dit jaar wel wat voeten in de aarde, zo schrijft hij. 

Dit is het laatste Akantje van dit jubileumjaar. Maar de apotheose moet nog komen. Godfried blikt al vooruit naar het komende concert. Het programma vind je hier al uitgeschreven. Bovendien neemt hij node afscheid van Hera.

Het zal wel iets te maken hebben met het prachtige weer dat we gehad hebben in deze zomer. Onze drie dichters, Hilde, Bea en Frie hebben het alle drie over de zee en hoe die hen doet vibreren.

Veel leesgenot,

Piet

Wat was en wat komt

Godfried Van de Vyvere

De staking was voorbij, vliegtuigen vlogen weer volop: Acantus kon op reis vertrekken. Een door corona uitgesteld onderdeel van de uitwisseling met het vocaal ensemble Ton in Ton uit Eisenstadt. Feitelijk het tweede luik, want het voor mei 2020 voorziene luik, het bezoek van Ton in Ton, moet nog gebeuren. We wipten dus haasje over, koortje over.

Afscheid van een elfje

Godfried Van de Vyvere

Ze was amper elf en woonde toen in huisnummer elf. Ze zag er ook een beetje uit als een frêle elfje. Zo zag ik Hera, samen met haar iets oudere zus Jana, toetreden tot het meisjeskoor Gynaika waarvan ik nog maar pas, in 1998, de leiding had overgenomen. Hera zong bij de mezzosopranen. Om haar zangkunsten nog te verbeteren en te verfraaien kwam ze bij mij zangles volgen in de muziekacademie van Sint-Niklaas. Zo zagen we elkaar minstens drie keer per week om te musiceren.

Oostenrijk 2 juli 2022

Fio Van Steenlandt en Rine Heyrman

Als (een deel van) ondergetekende het concertje in Utrecht van enkele jaren geleden buiten beschouwing laat, dan was dit mijn eerste buitenlandse concert met Acantus na Lille in 2004. De vraag van Godfried om nog eens op-en-aan te vliegen werd dan ook onmiddellijk positief beantwoord. Ook Rine (het andere deel van ondergetekende) zag dit meteen zitten. 

Oostenrijk 3 juli 2022

Paul Ghysaert

In Eisenstadt heb je de Bergkirche, een raar gebouw. De eerste maal dat je er komt moet je eventjes op verkenning gaan. Precies of je langs de  achterdeur de kerk binnengaat. Dat komt omdat je aan de voorkant een monumentale kapel hebt met de bijhorende trappen.

Oostenrijk 4 juli 2022

Hilde Marynissen

Op een zonnige maandagochtend na een zwoele nacht konden we weer aanschuiven aan het heerlijke ontbijt in ons hotelletje. Het was al broeierig warm, een voorbode van enkele fikse regenbuien? Die gedachte kon de bende niet weerhouden om aan de uitgestippelde fietstocht te beginnen.

Oostenrijk 4 juli 2022 bis

Annemie Anné, Gerd Wenmeekers

Wat doe je zoal als bijna iedereen van het koor op fietstocht trekt, over de grens naar Hongarije nog wel, en ons (Gerd en mij) verweesd achterlaat? Wij gaan WANDELEN rond de Neusiedlersee! 

Oostenrijk 5 juli 2022 

Danielle De Meulenaer

Gerd vroeg mij de tweede dag heel lief om een verslag, Mario vroeg mij om een gedetailleerd verslag. Volgens het reisboekje vertrekken we op 5 juni om 9.00 in de ochtend. Maar onze chauffeur Christian denkt daar anders over en start de motor om 9.13. Der Christian is zeer ervaren, kan goed achteruit ‘dazen’ en keert die grote bus in een minuut. Om 9.14 rijden we weg naar Bratislava.

Oostenrijk 6 juli 2022 

Op de laatste dag van onze koorreis ligt het merendeel van ons, koorvolkje, nog in een diepe slaap en is het bij het krieken van de dag vredig stil in ons hotel. Klokslag één minuut voor zes, na niet véél meer dan een zestal uurtjes slaap, word ik wakker door het getsjilp en gefluit van een –zo te horen- variëteit aan vogels, groot en klein, die buiten af- en aanvliegen, hun vrije (v)luchtruim doorkruisend. Het lijkt wel alsof het gevleugelde en gevederde volkje wéét dat wij, Acanti, voor slechts enkele nachten neergestreken ‘Nachtigallen’ van het Mörbischerhof, vandaag weer zullen uitzwermen en onze vlucht huiswaarts gaan nemen. Later op de dag vertrekken we immers, terug vanuit Wenen, waar onze omzwervingen richting Burgerland van start gingen, richting thuisfront. Alweer een ‘cirkel’ die bijna rond is… Aan elk mooi liedje  komt een einde, maar eerst nog de laatste dag (her)beleven!

Speech Marleen

Marleen Heynderickx

Buenas noches a todos. No voy a cantar una cançion pero …

I was asked to introduce myself, so here I am.

 

Alors, chers Acanti, il ne me reste que vous souhaiter encore une bonne soirée et te vous dis au revoir, farewell, auf Wiedersehen, goodbye!

Do-re-mi-fa-sol-la-si

Werkgroep Amuze

De werkgroep Amuze maakte een gloednieuwe versie van dit lied uit The Sound of Music.

Historiek van het Sint-Martinuskoor (deel 5)

Wilfried Van de Velde

In dit laatste stukje geschiedenis beschrijft Wilfried de periode tussen 2017 en 2021

Zeilen

Frie Van Rossen

Zeilen

Laat me
mijn zinnen
aan jou stillen
zoals zeilen
die wind willen
vol en bol
komen te staan
om ergens
en nergens
heen te gaan.

Lang leve de hemel

Wegens het C-virusje hebben we in 2020 en 2021 geen Hemel kunnen organiseren; er waren dus ook geen opbrengsten voor de koorkas. Anderzijds waren de uitgaven tijdens die twee jaar ook geringer omdat er helaas geen concerten of andere activiteiten zijn kunnen doorgaan.

Bij mijn tante uit Mechelen

Marina Smets

Het was een hartverscheurende keuze: meegaan met de koorreis of meegaan met vrienden naar Frankrijk. Uiteindelijk heeft Frankrijk het gehaald. Niet alleen was het een luxueus verblijf in een omgebouwde bergerie in Buis les Baronnies in de Drôme Provençale, maar het bezoek aan Brou bepaalde uiteindelijk mijn keuze.

Zorgeloos

Bea Claus

Zee

Zorgeloos en vredevol

zingt 

de zilte zee

onder een zachte najaarszon

Bladzij

Hilde Cools

Ondergaande zon

Als de zon gaat zakken

is weer een dag voorbij

’t verhaal dat je beleefd hebt

gaat naar de drukkerij.

Familienieuws

Gerd Wenmeekers

Wij verwelkomen in het koor

Joris De Smet, tenor

Vincent Andries, tenor

Arnout Van Samang, tenor 

Johan Hoste, bas 

Wij feliciteren

Kris en Isabelle met hun huwelijk op 19 augustus 2022.

 

Wij feliciteren

Kris en Isabelle met hun huwelijk op 19 augustus 2022.

Kris en Isabelle

Wij bieden onze oprechte deelneming aan bij het overlijden van

Paul Campo, (schoon)vader van Tin en Peter op 13 juni 2022.

Maria Van Audekerke, (schoon)moeder van Wilfried en Simonne op 28 juni 2022.

Raf Buysse, (schoon)vader van Hans en Agnes op 9 augustus 2022.

Yvonne De Backer, moeder van Goedele op 15 september 2022

Verjaardagskalender

KreeftYvette Pluym14 september
Marc Van Kerckhoven15 september
Annemie Annè25 oktober
Gerd Wenmeekers26 oktober
Rik Daghelet30 oktober
Bea Claus20 november
BoogschutterWim Tachelet24 november
Frie Van Rossen25 november
Koen Mols17 december
SteenbokHugo Daems24 december
Wilfried Van de Velde25 december
Lieve De Munck2 januari
Katrijn De Bock4 januari
Tim Bals6 januari
Lucia De Cauwer7 januari
Gert Braspenning19 januari
waterman

waterman

Paul Ghyssaert7 februari