Wat was

Uit het vorige Akantje, mei-juni:

En wanneer gaan we nu zingen? Wel, het is toch stilaan aftellen geblazen.

Sommige koren zijn al begonnen buiten onder een afdak. Met het weer in de maand mei toch niet echt aanlokkelijk.

Als de cijfers verder gunstig evolueren, is er hoop voor…donderdag 10 juni. In de Sint-Janskerk, met masker, op 1,5 meter afstand. Zoals in september en oktober 2020.

Foto Frank Bahnmüller

En zo geschiedde! Een licht aarzelende dirigent (die uitkeek naar ‘het echte werk’ en zonder beperkingen wilde musiceren) werd over de streep getrokken door zangers en bestuur. ‘Liever mét masker zingen, dan niet zingen’.

Reeds herhaaldelijk gezegd: Acantus is het moedigste koor van Vlaanderen.

Nu we intussen al een tijdje bezig zijn, zou je bijna vergeten dat we tussen eind oktober 2020 en midden juni 2021 helemaal niet meer gezongen hebben….!

We startten met wat lichte kost en twee Hongaarse werkjes. Fascinating Rhythm, geprogrammeerd voor De Hemel 2020…groeide en swingde langzaam maar zeker, gesteund door het pianospel van Nathalie.

Begin september kwam dan het verlossende bericht: we mochten eindelijk weer zingen zonder beperkingen in onze repetitiezaal. Wat een opluchting. Eindelijk! En toch: zo snel weer heel vertrouwd. Reuzefijn!

Achter de schermen werd enorm gewerkt in het vooruitzicht van het jubileumjaar. Dankzij het werk van Piet en Carry hebben we een goed zicht op de hele vijfenzeventigjarige geschiedenis van dit koor, met hier en daar nog een donker vlekje. Zo weet niemand van de pioniers nog exact te vertellen wanneer het knapenkoor werd getransformeerd tot gemengd koor met dames en heren. Volgens de laatste bronnen zou het in 1957 geweest zijn. Koorarcheologie ten top.

Het bestuur, de jubileumwerkgroep, het quizduo, de redactiegroep vergaderden veel en lang.

Wat er allemaal gebeurd is in het vooruitzicht van het jubileum, vertel ik in kort bestek in ‘Wat komt’. Wat was voor wat komt dus.