November 2023

Voorwoord

Piet De Smet

Voilà, toch alweer een nieuw Akantje. Dit jaar waren er door omstandigheden maar twee edities. Met deze editie kunnen we dan eindelijk de beschouwingen van Marja over het jubileumjaar publiceren.

Hier begint een nieuwe periode. Gerd, die als een rots in de branding, jaren het Akantje redactioneel ondersteund heeft, geeft de fakkel nu door aan Manu en Hilde. Hilde Cools versterkt ook ons Akantjeteam, zij gaat mee de digitale versie vorm geven.

De voorbije periode werd bepaald door het fantastische concert samen met de Harmonieorkest Beveren. Godfried geeft daarover zijn beschouwingen en blikt ook al vooruit. Frie is er nog alijd ondersteboven van.

Geen concert zonder een koorweekeinde om alle puntjes op de i te zetten, zo getuigt Wilfried. Rik gaf daar ook het financieel verslag van De Hemel en de tenoren kondigden er hun tenorenfeest aan.

Terwijl er alweer nieuwe leden bijkomen, moeten Diana en Dirk zich nog voorstellen. Welkom allebei. Wie al sinds mensenheugenis lid is en alijd even productief blijft, is Bea. Al wil ze ook wel eens ontsnappen. In deze roerige tijden kiest Hilde ‘hart’ boven ‘hard’.

Ziezo, hier staat je Akantje voor je. Voorlopig wordt dit volgeschreven door veel geëngageerde koorleden en sympathisanten. Maar blijft dat zo? Of zullen we dat in de toekomst overlaten aan ChatGPT? Hilde deed de test. Zoek de fouten.

Veel leesgenot, Manu, Hilde, Piet

Wat was en wat komt

Godfried Van de Vyvere

Klusserdeklusserdeklus….het wordt een hele klus om dit artikeltje te schrijven, want het vorige verschijnsel dateert reeds van 23 februari …. Dat eindigde toen zo:

Choralmesse Bruckner, Fiddler man, Dry your tears Africa, Meridian, Benedictus (Armed man), stukjes Carmina Burana, Chanson d’amour, Mu-sic was my first love, … allemaal nieuw voor ‘t nieuwe jaar!
Om te zingen altegaar!

Bovengenoemde stukken zijn intussen gezongen, en o wee, al bijna staat een nieuw jaar voor de deur. Laten we eerst even terugblikken.

Repetitieweekend Drongen

Wilfried Van de Velde

Kirrende kauwen en de Norbertijner torenklok die 7 slaat kondigden de tweede dag van ons weekend aan. Ondanks de fris opgemaakte kamer en het openstaande venster was de slaap moeilijk te vatten na een drukke repetitiedag. Die was nochtans perfect verlopen. Met circa 95% aanwezigen kon dirigent Godfried het inzingen starten.

Hemel 2023

Rik Daghelet

De Beverse feesten zijn alweer een tijdje achter de rug. Het blijft toch wel elk jaar opnieuw een uitdaging voor onze dirigent om een nieuw programma samen te stellen en het koor op tijd klaar te stomen voor het aperitiefconcert.

Ik ben Diana Kok

Diana Kok

Graag wil ik me even voorstellen: Ik ben Diana Kok, 62 jaar en na een loopbaan als medisch beeldvormer, nu net een jaar met pensioen.

Een robot over Acantus

Hilde Marijnissen en ChatGPT

ChatGPT Love it or leave it!

Een interview met AI….onfeilbaar? Ik heb al wat fouten gevonden, wie vindt er nog?

Ik ben Dirk Foubert

Dirk Foubert

Ik ben Dirk Foubert en ben geboren op 11 Januari 1958 in Sint-Niklaas (stad van de “fabrikaantjes” in textiel). Ik woon al heel wat jaren in het groene Stekene en de straat waar ik woon heet de Wildernis – dat zegt genoeg 😊 – dicht bij het Wullebos.

Magie in harmonie

Frie Van Rossen

I’ve been feeling blue, … en dat sinds zondag. Mijn symptomen omvatten een heel scala van gevoelens en gemoedstoestanden: een gevoel van leegte, afgedaald zijn van een (super)roze wolk, de terugkeer – tegen mijn zin – naar de dagdagelijkse routine en beslommeringen.

Oktober 2023

Bea Claus, 20-10-2023

Buiten beukt de storm tegen klamme ramen,

buiten woedt onevenwicht, humanitaire crises

Kinderen die de dood hebben gehoord

– Godvergeten –

Een mens, een wind die verdwijntMet grote ogen staar ik naar de vaart van de


schilderachtige wolken, naar al wat veders heeft en ademt

de tijd kruipt


onder het warme licht van de najaarszon, moe van de zomerIk laaf en omhels


MUZIEK


als een 
magische verbinding
 van alles wat is geweest, van alles wat verdwijntAls ik zing


vind ik verloren vrede weer

75

Marja van Kooten

Naar aanleiding van ons jubileumjaar getuigt Marja in dit artikel van eind 2022 over de vriendschap en de vreugde die ze nog steeds bij de Acantus familie mag ervaren. Ze nam deel aan de quiz, woonde het koortreffen en ‘den Hemel’ bij en tekende present bij het hoogtepunt en tevens afsluiter van dit memorabele jaar nl. het Requiem concert midden november.

Escapisme

Bea Claus, 16-05-2023

Bea schreef de voorbije lente dit mooie gedicht, dat perfect het lentegevoel illustreert. Hoewel de lente intussen heeft plaatsgemaakt voor de zomer en de herfst wilden we jullie dit gedicht, als nostalgisch moment, niet onthouden.

Maagdelijk wit fluitekruid,

lachende boterbloemen, frêle rozen

klappen de lente in

 

Bermen

plots gevangen

In een flard van

LICHT

 

Woorden

meren in mij aan

Tijd en duur

verschuiven

nauwelijks

 

Ik ONTSNAP

-eventjes-

aan elk machtspel

en vul me

boordevol

geluk

boterbloem

Familienieuws - Hart

Verjaardagskalender

Marc Van Kerckhoven15 september
Annemie Annè25 oktober
Gerd Wenmeekers26 oktober
Rik Daghelet30 oktober
Bea Claus20 november
BoogschutterWim Tachelet24 november
Frie Van Rossen25 november
Koen Mols17 december
Arnout Van Samang8 december
SteenbokHugo Daems24 december
Wilfried Van de Velde25 december
Diana Kok1 januari
Lieve De Munck2 januari
Katrijn De Bock4 januari
Tim Bals6 januari
Lucia De Cauwer7 januari
Dirk Foubert11 januari
Gert Braspenning19 januari
WatermanPaul Ghyssaert7 februari
Caroline Derde9 februari

Colofon

Eindredactie

Hilde Marijnissen, Manu Cardon, Piet De Smet

Technische realisatie

Piet De Smet

Auteurs

Hilde Marijnissen en ChatGPT
Godfried Van de Vyvere
Paul Ghyssaert en AI
Wilfried Van de Velde
Marja van Kooten
Frie Van Rossen
Dirk Foubert
Piet De Smet
Hilde Cools
Bea Claus
Diana Kok

Beelden

Kathleen Walschot
Frie Van Rossen
Sjaak Van Loo
Piet De Smet
Dirk Foubert
Hilde Cools
Gery Smet
Diana Kok
Bea Claus
Tinternet

Copyright 

Niets uit deze uitgave mag worden gebruikt, in enige wijze zonder vooraf gaande schriftelijke toestemming van de auteur/uitgever. 

Redactieadres: akantje@gmail.com