Juni 2020 

Voorwoord 

Er zal nog meer dan anders uitgekeken worden naar dit Akantje. Elke andere kooractiviteit ligt stil. Onze dirigent gaf ons wat huiswerk mee, maar mekaar zien of samen zingen zit er al maanden niet meer in. Door dit Akantje kunnen we nog een verbinding tot stand brengen.

Godfrieds rubriek ‘Wat was’ wordt helemaal ingenomen door corona. Het wordt eerder ‘wat niet was’. De rubriek ‘Wat komt’ is één groot vraagteken. 

De coronacrisis heeft een hele grote impact op iedereen. Frie en Marja ontlokt het heel wat emoties en bedenkingen. Frie put er drie vertellingen uit en Marja zou graag een ‘Slow down’ zien in plaats van een lockdown. Gerd ging opzoeken hoe je toch nog kan zingen in Coronatijden. 

Ook bij onze twee nieuwkomers, Marleen en Hilde, is corona de grote spelbreker. Het vooruitzicht op een nieuwe fase in hun leven werd er voorlopig mee weggevaagd. We moeten hen nu leren kennen via hun voorstelling op papier.

Elk nadeel heb ook een voordeel, zei de filosoof Cruijf. Bij Bea komt er dan spontaan een gedicht opborrelen en Godfried wil de emoties muzikaal vertalen. Hij gaat erdoor grasduinen in zijn muzikale encyclopedie en puurt er een playlist uit om te laten schallen door zijn open raam. 

En, je ziet het, terwijl alle kledingwinkels dicht waren, is het me toch gelukt om het Akantje een nieuw kleedje aan te passen. Laat maar weten wat je er van denkt.

Veel leesgenot, zorg goed voor jezelf en voor elkaar en tot ziens. 

Piet De Smet  

Wat was (en niet was) 

 We waren goed aan het repeteren voor de World Choir Games, we kenden intussen onze optreedplekken, de spanning begon lichtjes te stijgen. Er waren ook twee nieuwe koorleden, Hilde en Marleen.  

Godfried Van de Vyvere    

Wat komt (nog) (niet) (meer) 

Laat ons hopen dat we begin oktober op koorweekeinde kunnen naar Lier (we zullen zien wat daarover in het volgende A-kantje zal staan…). Maar als we horen wat nu al geannuleerd wordt voor het najaar…Koffiedik dus. Toch maar blijven hopen, we zijn geen grote groep, er is geen publiek optreden mee gemoeid. Twee dagjes quarantaine in onze bubbel van 50 in Bed Muzet. Yes! Moet kunnen! We gaan gewoon! Lierke plezierke.

 

Godfried Van de Vyvere    

Mijn naam is Marleen 

Gaat een mens eens bij een koor, want … van zingen word je vrolijk. Welgeteld 2 repetities heeft die vrolijkheid geduurd. Dan kwam Corona langs. Kan je die Corona alsjeblieft aan de deur zetten? 

Marleen Heynderickx    

Zingen in coronatijden 

‘Wij koren zijn niet te houden, we willen zingen, samen zingen.’ Dan maar virtueel als het niet anders kan. Knap hoeveel koren in Vlaanderen op korte tijd hun eigen virtual choir lanceren: koor-ona’s, lockdown sessions, COVID-19 style, #singingaparttogether … 

Gerd Wenmeekers    

Blijf in uw kot 

Begin dit jaar nog, toonde ik, tijdens een van onze -altijd memorabele- gemoedelijke post-repetitie cafémomenten in ’t Copke, aan enkele van de Acantus-drinkebroers/-zusters dit Youtube filmpje (“the shortest ever horror movie”). Het circuleerde op het internet. In de hoofdrol een handvol Chinezen met mondmaskertjes aan.  

Frie Van Rossen    

Bed Muzet 

Ik wil jullie alvast een beetje laten wegdromen over ons jaarlijkse koorweekeinde op 3 en 4 oktober in jeugdherberg Bed Muzet te Lier… Hopelijk kunnen we tegen dan terug onze stemmen laten blenden om samen mooie muziek te maken.  

Katrien Deckers   

Slow down 

Vertragen, langzamer leven, in een lagere versnelling, elastieken tijd, op minder volle toeren, zeeën van tijd, allemaal kreten met dezelfde boodschap: stuk voor stuk  aansporingen om het toch vooral eens rustiger aan te gaan doen in het leven. De feel-good en lifestyle bladen staan er vol van. De Flow, de Happinez, ik lees ze heel graag want er staan altijd prachtige beelden, spreuken en verhalen in waar ik dan mooi bij weg kan dromen.  

Marja van Kooten  

Mijn naam is Hilde 

Verleden jaar was het zover,

eindelijk ging ik op pensioen.

De spreekwoordelijke tijd

om vele leuke dingen te gaan doen. 

Hilde Cools 

Ré-veil 

Het is van in de heuvels

VER, te denken naar de zee.

Soms, met de wind in de bloeiende lentebomen

en de ogen TOE, hoor ik er

kinderstemmen spelen. 

Bea Claus 

Een box door je raam 

Ik kan niet dirigeren, niet optreden, geen ‘fysieke’ zangles geven, alleen via mail en filmpjes,…

Dan maar ‘DJ in bijberoep’. Nooit gedacht. 

Godfried Van de Vyvere

Familienieuws 

Wij bieden onze oprechte deelneming aan

bij het overlijden van Paula Rijckaert, echtgenote van Bert Mendonck, op 18 mei 2020. 

Sterven doe je niet ineens,

Maar af en toe een beetje

En alle beetjes die je stierf,

’t is vreemd maar die vergeet je.

Het is je dikwijls zelf ontgaan,

Je zegt ‘Ik ben wat moe’

Maar op ’n keer dan ben je

Aan je laatste beetje toe.

Toon Hermans 

Verjaardagskalender 

kreeftManu Cardon25 juni
Carry Decleer4 juli
Marleen Heynderickx17 juli
leeuwKlaartje Schatteman25 juli
Marina Smets28 juli
Dirk Praet4 augustus
Tin Campo13 augustus
Hilde Cools11 september
Yvette Pluym14 september
Marc Van Kerckhoven15 september
schorpioenAnnemie Anné25 oktober
Gerd Wenmeekers26 oktober
Rik Daghelet30 oktober