Historiek van het Sint-Martinuskoor (deel 4)

Wilfried Van de Velde

Periode van 2007 tot en met 2016

2007

Een diamanten jubileumjaar. Sint-Martinuskoor/Acantus 60 jaar jong!

Het begon rustig met de klassieke nieuwjaarsreceptie, een kick-off dag en een algemene vergadering.

.

Etienne Lippevelde
Etienne Lippevelde

Op 18 april hadden we het Bulgaars koor Stefka Bloegava te gast, dat in de kerk van Haasdonk een concert gaf. Op 6 mei zongen we voor het Vredes-genootschap Axis, maar even daarvoor hadden we deelgenomen aan de nieuwe liturgische vormgeving van pastoor Lippevelde, die tijdens de Goede Week het altaar als een grote ‘laatste avond-maaltafel’ naar het midden van de kerk bracht. Mooi! Ook de meerstemmigheid van ons koor zette het gebeuren meer luister bij, evenals het trompetgeschal van Freddy Aps.

Zondag 13 mei brachten we samen met het gastkoor Gynaika, eveneens door Godfried geleid, een leuk aperitiefconcert in de zaal van Sint-Maarten-Middenschool. Erwin Van Bogaert zorgde voor een accurate begeleiding. Het publiek kon bij het binnenkomen van de zaal genieten van een mini-tentoonstelling van ons archief zodat het zich een beeld kon vormen over 60 jaar rijkgevuld koorleven.

Op 25 mei beleefde Godfried de verrassing van zijn leven. Niets vermoedend werd hij naar Temse ontvoerd, waar plots ergens in een bovenzaal een Hongaars zigeunerorkest Happy Birthday inzette. Inderdaad, naast het diamant voor het koor mocht Godfried zijn zilveren jubileum vieren als dirigent. Alle koorleden, organisten, familie, deken, Hongaren waren present. Zelfs Michele, Italiaan, vriend en Vox Carniolus-dirigent was aanwezig. Het werd een uitbundig feest met buffet incluis. Achter de hele organisatie school het talent van de groep Amuze, onder leiding van Bea en Katrien, die reeds 14 jaar lang de ludieke sfeer in de groep hoog hielden.

Afvaart Semois

De weekendreis dit jaar ging naar Luxemburg (30 juni en 1 juli), waar we uiteraard een wijnhuis bezochten en met een gids de stad ingingen. De muzikale activiteit speelde zich af in de prachtige kerk van Dudelange met zijn magistraal orgel. Erwin was in zijn nopjes. Het koor voerde de mis van Flor Peeters uit en werk van Kodály. In de namiddag zouden we nog een stukje van de Semois afvaren, en was het niet door het opspattende rivierwater, dan zorgde een hevige plensbui wel voor de (on)nodige nattigheid. Dus snel de bus in naar Beveren.

Met een gepaste afscheidsliturgie zong het koor de uitvaartmissen van Marcel de Munck, vader van Lieve, en van Michel Bosman, broer van Marc en schoonbroer van Mieke.

Op 20 oktober zouden we onze Vlaamse mensen weer doen zingen. Godfried en Wilfried staken een ware Vlaamse cantus in mekaar met instrumentale begeleiding door Fio Van Steenlandt, Lieven Hullebroeck, Leo en Walter Van Remortel (+ 2022) en Alfred Van Acker. Cantusleiders Godfried en Wilfried deden een volle sporthal van de Sint-Maarten Middenschool opnieuw de mooie Vlaamse liederen zingen, kleinkunst- en kampvuurnummers incluis.

In Vaalbeek waren we het laatste weekend van september druk beginnen werken aan de Coronation Anthems van Handel en werk van Purcell. In december zouden de alten ons nog verrassen op hun feest, dat kon tippen aan de vorige edities van de bassen op de Velle, de chique sopranen in Belsele en de retrotenoren in Sombeke. Nog Allerheiligen en de middernachtmis zingen en het jubeljaar was geslaagd.

2008

Vooraf een eresaluut aan Nicole De Laet, die jarenlang het San Martinootje heeft gevormd en mee gestyled, maar het eind 2007 voor bekeken hield. Gerd zette met Jurgen Toune onverwijld het werk voort. Dank zij hun ijver is het nu makkelijker om de historiek van dit koor verder te kunnen bijhouden.

Onder de titel When Henry met George Frideric stonden op 1 en 2 maart Handel & Purcell op het programma in de kerk van Haasdonk en de Don Boscokerk te Sint-Niklaas. Het Kamerorkest Chapelle de Lorraine en contratenor Bart Uvyn begeleidden ons bij de uitvoering van de Coronation Anthems. Marina Smets gaf in het programmaboek kundige uitleg over de kroningsceremonie. Het koor, onder leiding van Godfried, was in topvorm. Dank zij de live-cd-opname van Johan Kennivé kun je nog nagenieten van deze prestatie.

Op 26 april zongen we de huwelijksmis van Wouter Degelin in Melsele en aangezien de reis naar Lissabon uitgesteld werd, was het uitkijken naar de twintigste Hemel, eind augustus. Nieuwigheid hier op zaterdagmiddag was een mini-cantus voor het publiek van De Hemel, De Hel en de Place du Tertre van de Piet Stautkring. Gematigd succes. Zanger Peter de Baveye deed ‘s avonds ook zijn best, maar het aperitiefconcert op zondagvoormiddag blijft toch telkens de topper van onzen ‘Hemel’.

Op 13 september vond het afscheidsfeest plaats van Jonas Staut, zingend lid vanaf 1947, later tenor, bas, voorzitter en ere-voorzitter.

Op 4 en 5 oktober trokken weerom op repetitieweekend naar Vaalbeek en dan maakte het koor zich weer op voor Allerheiligen en de kerstvieringen. Op 29 november waren we te gast in de collegekerk te Sint-Niklaas voor een Anton Van Wilderode-herdenking. Ik kreeg in de poësis ooit nog les van deze man. Het koor was reeds best geoefend voor de komende kerstdagen. Anton had echter wel wat meer volk verdiend op zijn herdenking.

Borys Somerschaf
Borys Somerschaf

 Op 14 december zongen we samen met Kairos, het mannenkoor van Lublin, o.l.v. Borys Somerschaf, een mooi kerstconcert in de kerk van Haasdonk. Ik herinner me nog de uitvoeringen van Kinder swycht van Juliaan Wilmots en Ya viene la vieja, een vlot Spaans lied, gearrangeerd door Robert Shaw in 1916. In de kerk van O.-L.-Vrouw Presentatie had Kairos de avond te voren reeds een mooi concert gegeven. We gingen een paar dagen op stap met de Poolse vrienden door Beveren en Antwerpen met respectievelijke ontvangsten in Cortewalle en op de KBC-toren.

Zondag 21 december om 11 uur brachten we in Hotel Serwir te Sint-Niklaas een kerstgala voor Unizo Waas en Dender. En dan werd het écht Kerstmis!

2009

Het was klaarstomen voor onze deelname aan het Provinciaal koortoernooi van 8 februari in Gent. En ja hoor, we deden het weer! Uitmuntendheid!! Vlug uitgesproken, maar je moet het nog altijd doen. 

We werken op dit elan verder naar onze paasdagen te Beveren en te Mechelen, waar we op paaszondag zelf de dienst opluisterden in de kathedraal. Flor Peeters was aan het feest, want we stonden op zijn hoogzaal in Sint-Rombouts.

Naderhand gaven Godfried en Stefanie (!) nog een toemaatje op de beiaard. Voor hen voorzeker een paasgeschenk.

Daarna traditionele uitvoeringen met Pinksteren en de mis voor Axis.

Faith Gospel Choir

Het is zowat de gewoonte dat ons koor in de thuishaven een concert geeft ter voorbereiding van het vertrek naar buitenlandse contreien. Ook nu op 20 juni in Haasdonk, want op 4 juli vlogen we naar Lissabon om er te zingen met het Faith Gospel Choir. De organiserende werkgroep, geholpen door ene Jan Van Nespen, mag fier zijn: het werd een fantastische culturele en muzikale trip doorheen Lissabon en omgeving die eerste week van juli (4-10).

Het hele verhaal wordt dag aan dag beschreven in het Akantje van juli 2009. We geven enkele hoogtepunten weer:

    • bezoek aan het historisch centrum met het Restauradores-, het Rossio-, het Figuera en het Martim Moniz-plein;
    • het legendarische trammetje 28, waar Jonas en Yvonne helaas bestolen werden;
    • de Miradouro da Senhora do Monte, het mooiste uitzicht over de stad;
    • de Sé-kathedraal en de wijk van Fernando Pessoa;
    • de Bairro Alto en de basiliek van Estrela, …
Lissabon 2009

We gingen uiteraard ook de pasteis de Belém proeven en in de kloostergang van Jeronimo zong het koor op zijn best. Het park der naties ofte de ‘expo ‘98’ was eveneens een bezoek waard. En wat een geweldige indruk laat het bezoek aan het Palacio e Convento de Mafa met zijn 880 kamers en een bibliotheek met 36 000 boeken na.

Ook het concertje waar Godfried ergens aan de overkant van op een pannendak moest staan dirigeren was even gevaarlijk als onvergetelijk.

De fado konden we in groepjes beleven in het Alfama. Aangrijpende sfeer met solozang en virtuoos gitaarwerk! Beklijvend!

De culturele trip ging ook nog langs Obidos, Nazaré, Sintra en Fatima, waar het koor in de grote (nogal koude) kerk het O Salutaris en Salve Regina aanhief.

De laatste avond in het hotel waren er doopplechtigheden van nieuwe leden, maar misschien hebben die liever dat ze niet beschreven worden?!

Het jaar kende verder zijn klassiek verloop met een hemelversie en enkele huwelijksmissen en op 3 en 4 oktober werd er weerom hard gewerkt in La Foresta (Vaalbeek), onze jaarlijkse stek voor een repetitieweekend. We bereidden immers onze deelname aan ‘Koor van het Jaar’ voor en ook een uitdagend Bachconcert. De bassen organiseerden een stevig feest in de duistere streek van Den Vos Reynaerde en in Sint-Jan vierden we met een flinke mis de gouden bruiloft van nog een bas, Omer Praet en zijn eega Yvonne.

Het kerstgebeuren kon niet herdacht worden in onze Sint-Martinuskerk wegens werkzaamheden. Een einde van het jaar in mineur.

2010

Na de gebruikelijke receptie en de koorzondag reisden we op 7 februari naar Tongeren, waar we in de basiliek de mis van Haydn zongen en in Beveren vierden we het Gouden Priesterjubileum van Marcel Rogiers.

Bachconcert 2010 Haasdonk

Het was echter repeteren geblazen voor onze Bachconcerten van 5 & 6 juni in Haasdonk en Sint-Niklaas. Op het programma de cantate Ich hatte viel Bekümmernis, de Missa in A en de solocantate Jauchzet Gott in allen Landen. Een barokorkest en de solisten Werner van Mechelen, Bart Uvyn, Ivan Goossens en Elisabeth Hermans begeleidden Acantus, dit alles onder de leiding van Godfried Van de Vyvere. Het werden opnieuw kwaliteitsvolle uitvoeringen voor twee volle kerken.


Na Bach schoten we opnieuw in actie voor een origineel aperitiefconcert ‘In den Hemel’. Twee meisjes van Van ’t Groenewoud en het Afrikaanse Zangalewa waren ongewone uitdagingen voor ons klassiek koor. Vooral de choreografie die werd ingeoefend in het vooruitzicht van onze nakende deelname aan de wedstrijd ‘Koor van het Jaar’ in 2011. Het was van 2002 geleden dat we nog eens aan deze prestigieuze wedstrijd deelnamen. Vooraf organiseerde Acantus samen met Gynaika, op initiatief van ‘Koor & Stem’, op 17 oktober een koordag voor het hele gezin. Een 100-tal deelnemers schreef in. Luc Anthonis en Godfried Van de Vyvere dirigeerden.

Koorfeest 2010

De sopranen dansten er tijdens hun koorfeest in Den Antus fel op los. Een nostalgische, nogal wilde flower-power bedoening, maar wél leuk. Er kwam op 1 november nog een Allerheiligenviering met de uitvoering van de mis van Sebastiaan Van Steenberge. En dan werden alle stemmen gesmeerd om op 27 november de eerste schifting van ‘Koor van het Jaar’ door te komen in Gent.

We hadden toch wel last van schiftingsstress. Hadden we wel de juiste nummers gekozen? Waren onze’ bewegingskes’ niet te houterig? Was onze truitjeswissel voor Allen die willen naar Island gaan niet te slordig? Shure on this shining night en Lieve Magnolia waren toch meeslepende nummers? Steviger was Magnum nomen Domini van onze vriend Borys. Daarmee zouden we indruk maken. En zo gebeurde! We klasseerden ons voor deelname aan de halve finale in Flagey te Brussel. Dat stond te gebeuren op 27 februari 2011.

De ochtend na onze plaatsing zouden we in het Cultuurcafé nog wel afscheid nemen van Jan Degelin, bas, chef techniek, partiturenman van ons koor en gewezen bestuurslid. Duivel doet al! We namen tegelijkertijd ook afscheid van de alten Greet en Ann.

Ann en Greet

Er volgde nog een mooie nachtmis met Sing an Alleluia, de mis van Haydn en een flinke jenever er bovenop.

2011

Na de gebruikelijke nieuwjaarsreceptie en repetitiesessies was het zover. We zouden niets aan het toeval over laten en gingen op 30 januari in de voormiddag reeds het podium en de akoestiek van Flagey uitproberen. Het doet toch wat om als amateurkoor aan zo’n wedstrijd deel te nemen. Die 27ste februari zullen we niet vlug vergeten. Na de Canvasrepetitie in de voormiddag betraden we om 14 uur als eerste koor het podium. Na ons kwamen o.a. Clari Cantus en Koordinaat uit Leuven. Ook Cantilene uit Ekeren, de jeugdkoren Waelrant en Furiant uit Gent. Ga er maar eens tegenaan.

Ons programma: drie Slovaakse volksliederen van Béla Bartók, de Boeren-kermis van Joost Termont, Sure on this shining night van Morten Lauridsen en Pater mi van Antonín Tučapský. De inzet van dit laatste heeft ons misschien een finaleplaats gekost, maar toch, kan je wel op tegen die jonge stemmetjes van de jeugdkoren? Hoe dan ook ontgoocheling, maar vooral toch fierheid die moet primeren. Kurt Bikkembergs stemde daarmee in!

Niet iedereen zal het toegeven, de teleurstelling na de gemiste finale bleef even hangen in het koor. Ook de mislukte plannen om een koorreis te maken in juli naar Wittenberg, de stad van Luther, met bezoek aan cultuursteden als Dresden en het Leipzig van Bach en Mendelssohn. 

Hera Wyckers

Helaas, te weinig deelnemers door een te korte deadline van inschrijving.

We vonden troost in een uitzonderlijke Goede Week. Onder het thema Een traan… een parel van Liefde werden pakkende Witte Donderdag en Goede Vrijdagvieringen gezongen. En Hera Wyckers, de jonge organiste die de mis van Van Steenberge virtuoos vertolkte. Het koor genoot nog na van het applaus na het Halleluja van Händel. Een traan.. een parel van Vreugde!

InstalataMista2011

Voortbreiend op het materiaal van het koortoernooi kwamen we frivool en beweeglijk op het podium van de sporthal van de Sint-Maarten Middenschool. Het was 26 juni en dan toch 300 toehoorders voor een zomers aperitief met vooraf een Insalata mixta en het tangotrio Tangardi samen met pianiste Christine Truyens. Dorothea en de Twee meisjes waren ook van de partij naast My wish for you en When I fall in love om er maar enkele te citeren.

Erwin Van Bogaert

Op 15 augustus speelde Erwin Van Bogaert voor het laatst met ons in dienstverband in de Sint-Martinuskerk. Hij zou op 31 oktober met pensioen gaan. Met deze organist en  met zijn gezellin Ria, die ook vele jaren in ons koor zong, legden we een rijk gevuld parcours af van concerten en reizen. We zouden hem later nog wel ontmoeten.

2012

Nieuwjaarsreceptie in het (ook al) vernieuwde O.C te Vrasene met als gastspreker directeur van Koor & Stem, Koenraad de Meulder. Hij had het onder meer over veroudering, waar vele koren mee te maken hebben. Ook het onze zal daar wellicht niet aan ontsnappen…

De startdag in de kapel van de Presentatie en de tweedaagse in TPC Wilrijk  waren ideaal in de voorbereiding van het nakend concert.

Op 10 maart zongen we in de Sint-Jacobus de Meerderekerk te Haasdonk een passieconcert onder het thema Mijn God, waarom hebt gij mij verlaten?, een organisatie in samenwerking met de Piet Stautkring. Een aangrijpende beleving van muziek van grootmeesters: Haydn, Byrd, Tučapský, Rheinberger en Fauré, afgewisseld met teksten van Martinus Nijhoff, Nicolaas Beets en Anna Achmaova. Het Ave Verum, Abendlied en Tristis est anima mea konden het talrijk opgekomen publiek in de juiste sfeer brengen. Het orkest Chapelle de Lorraine tekende zoals altijd voor muzikale kwaliteit, dit alles onder de algemene leiding van Godfried Van de Vyvere. Spijtig dat we dit concert slechts op één locatie konden uitvoeren.

Vooraleer we onze koffers pakten voor een weekendje Amiens, bleven we onze kerkelijke afspraken van Pasen en Pinksteren in onze Sint-Martinuskerk getrouw, evenals de mis voor het Axisgenootschap op 6 mei.

Wat ik als medestichter van het beruchte 1 aprilcomité zeker niet mag vergeten was ons optreden op 1 april voor de inhuldiging van het Leutig Pleintje, gelegen aan het terras van het huidige Cultuurcafé. Onze huidige voorzitter Hugo is ook lid van dit broederschap.

Ernstiger werk kwam er aan op 3 juni te Gent, waar we deelnamen aan een project BeKOORing. Een viertal koren, waaronder Acantus, bracht een programmaatje op verschillende locaties met een gezamenlijk slotoptreden in de kerk van het Klein Begijnhof. Daarvoor zongen we drie maal hetzelfde programmaatje in de Protestantse kerk aan het Rabot, telkens voor een ander publiek. De slotsong When I fall in love kon een mooie opstap zijn naar Amiens, niet zo groots als Parijs en Lille, maar blijkbaar heeft ons koor toch een liefdevolle (?) band met de Franse grootsteden.

Op 30 juni en op 1 juli was het zover. De eerste dag kregen we zicht op de Britse krijtrotsen van aan Cap Gris Nez en lunchten we in Boulogne-sur-Mer. In Amiens repeteerden we in de grote kathedraal onder het waakzaam oog van Gérard Loisemant, de organist, die toch wel eventjes jaloers bleek te zijn dat hij in zijn weliswaar imposante kathedraal niet zo’n even imposant koor ter beschikking had. Onze uitvoering van de mis van de Vlaamse Flor Peeters kon het Franse publiek wel bekoren en ook na de mis gaven we op het plein voor de kerk nog een toemaatje ten beste!

Omer

Onze nieuwe tenor Mario Fierens zal zich zijn doop nog wel bangelijk herinneren, want hij mocht voor het oog van honderden toeschouwers ons koor dirigeren. De ene komt, de andere gaat. Zo is dat, ook in een koor, want op dezelfde reis namen we afscheid van onze bas, Omer Praet. Zijn vriend Bert Mendonck en de andere bassen zongen voor hem een zelfgemaakt afscheidslied. Bedankt, Omer, voor die fantastische koorcarrière! Het was het slot van een mooi koorweekend in La douce France.

De Hemel’ van 2012 kunnen we ons herinneren als ‘de uitgeregende hemel’. Het aperitiefconcert werd onderbroken voor een plensbui, wat voor een gedeelte van het publiek het sein was om af te druipen.

Het koorweekend in Vaalbeek was juist ingepland ter voorbereiding van onze vierde editie van K(h)oorklanken op zaterdag 13 oktober in de sporthal van de Sint-Maarten Middenschool. Het dameskoor Sanseveria uit Antwerpen, het Sint-Gregoriusgild uit Sint-Niklaas en Viva Voce uit Dendermonde kenden er veel bijval. Acantus verdiende eveneens een pluim, ook al voor de perfecte organisatie.

Op 10-november vierden d’alten hun Casinofeest in ’t Schuurken. Allez, rien ne va plus, maar het was een originele gokavond. 

Daarna volgde de kerstperiode met de nachtmis en op 26 december en de samenzang van oude bekende kerstliederen voor Nu zijt wellecome, een organisatie van Het Davidsfonds en Koor & Stem in onze kerk.

2013

Na de traditionele receptie en algemene vergadering was er de al even traditionele ‘kick-off’ zondag. Het was nodig, want op 3 februari zouden we ons in Gent opnieuw voor het Provinciaal Koortoernooi moeten aanbieden om ons te klasseren in uitmuntendheid. En ja, we deden het weerom, voor de vierde keer, met een afwisselend programma: Marc groet s’ morgens de dingen, When I fall in love, Ubi caritas en we gingen ook nogmaals naar Island. We animeerden daarna nog het publiek met Twee meisjes en de Scandinavian Shuffle.

We keerden met deze goede uitslag terug naar Beveren om er aan de Goede Week te werken die we besloten met een puike paaswake, met de schallende Missa Paschalis van Sebastiaan Van Steenberge en een even schetterend Halleluja van Händel.

Op 2 juni namen we deel aan een eerste Cultuurmarkt, Artube, wat een afkorting moet zijn van Artiesten uit Beveren. De hele dag waren er optredens in Cortewalle, Ter Vesten, de kerk en in een grote tent voor de bib. De muziek-academie stond in voor de organisatie en heel wat jeugdige toekomstige artiesten namen deel. Acantus voerde in de kerk een divers programma uit met o.a. Sombody loves me van Gershwin en Psalm 14 van Kodály. De dag werd besloten in het Hof ter Saksen met La nozze di Figaro door een vocaal ensemble, waarin enkele Acanti optraden (Bea, Marja, Annelies, Katrien en Hugo).

Een weekje later, op 9 juni, verzorgden we de radiomis vanuit de kerk in Melsele. Na de mis trok iedereen naar Ter Vesten waar Wilfried, Nicole en Chris dankbaar gevierd werden bij hun afscheid aan het hemelcomité. 25 jaar Hemel, het heeft het koor heel wat opgebracht aan centjes en beleving, om van de afwisselende aperitiefconcerten niet te spreken. Gelukkig zijn anderen zich voor de hemelkar gaan spannen (Trees en Jan, Nelly, Juanita en Jan, en zovele anderen hebben hieraan grote verdiensten). De huidige ploeg met Rik, Hans en Katrien en de B-ploegers zetten dit evenement op schitterende wijze voort.

Verona 2013

Een nieuwe uitdaging voor Acantus: deelnemen aan een festival in het mooie Verona. De vlucht om 7.45 uur. Om 13.00 u inchecken in het Ibishotel, aanschuiven aan het balkon(netje) van Romeo en Julia, toch maar dat, en om 17.30 uur reeds de opening meemaken van het Verona Garda estate, het was een drukke bedoening. Het zou echter muzikaal opgetooid worden met een concert van Acantus samen met een lokaal en een Fins koor. Aan het eind zongen de koren samen het beklijvende Signore delle cime.

Wij zongen in het Cortile centro Culturale in San Giorgio Di Mantova. De andere deelnemers: twee Franse koren, twee Finse koren, een Zwitsers en ook een koor uit Verviers zongen op andere plaatsen. Met een Fins koor zouden we ‘s avonds in het hotel nog een stevige cantus uitproberen, wat bij enkele Acanti ‘s anderendaags zichtbaar was…

Op 5 juli hadden we een lunch met alle andere koren, we bezochten het historisch centrum van Verona en ‘s avonds concerteerden we in Altavilla, samen met een Fins gospelkoor en Tutti Canti uit Frankrijk.

Zaterdag 6 juli bezoek aan Vicenza , city of the great architect Palladio, en ‘s avonds concert met het Zwitserse koor met de passende naam L’Echo de la Montagne.

Zondag 7 juli ontspanning in Sirmione met een zonnige boottocht en om 13 uur een lunch met de andere koren in Peschiera, gevolgd door een korte slotceremonie. Als ik het me goed herinner heeft Godfried daar nog in een drukke sfeer de samenzang geleid. Untill we meet again werd de emotionele afsluiter van een pittig Italiaans festival.

Hilde en Jan

‘s Avonds mis en kort concert samen met het Franse Cantifolia in San Giovanni Lupatoto. In het hotel wachtte Hilde Marijnissen en Jan Cerfontaine nog een zware doop-plechtigheid.

Maandag 8 juli, voeren we met de boot naar het San Marco plein, waar we om 11 uur de mis zongen, afgewisseld met het Lahden Gospelkuoro uit Finland om daarna bijna manu militari uit de basiliek te worden gezet. Het kon toch de unieke belevenis niet bederven van een schitterende reis! Annemie Anné, Lucia de Cauwer en Ria Van Huffel  hadden een mooie reisbrochure klaargestoomd.

Terug met de voeten op de grond kwam er alweer een ‘Hemel’ aan, de 25ste in zijn soort en op 5 en 6 oktober was het weerom koorweekend in Vaalbeek.

Met het concert La notte di Natale op 14 december in Haasdonk bleven we in de Italiaanse sfeer, iets ernstiger uiteraard, met de uitvoering van een Concerto van Antonio Vivaldi, het Magnificat van Francesco Durante en het Gloria van Vivaldi.

Het Euterpe Baroque Consort, Els Crommen, sopraan, en Inez Carsauw, alt, waren mooie namen op de affiche. Godfried en zijn Acanti schitterden eens te meer in dit prachtig barok kerstconcert.

2014

Een sfeervolle nieuwjaarsreceptie opende het nieuwe jaar in het klooster van Vrasene en de algemene vergadering, waar Tin aan de bestaande bestuursformatie werd toegevoegd, verliep in alle sereniteit.

De Heer is waarlijk opgestaan, zo klonk met Pasen nog eens het werkje van Paul Schollaert en de Missa in la bémol van August de Boeck werd in première uitgevoerd.

Inmiddels was het reikhalzend uitkijken naar onze weekendtrip naar Parijs op 28 en 29 juni. Zoals gewoonlijk brachten we het programma eerst in onze eigen Sint-Martinuskerk onder de titel Acantus à Paris.

De reis was weerom prima voorbereid. De bus van het Soete Waesland bracht ons rond 11 uur reeds aan de ingang van Père Lachaise. Iedereen vond wel het graf van zijn geliefkoosde beroemdheid.

Daarna gingen we fietsen door de stad onder leiding van een gids. Het was wel druk, om het eufe-mistisch uit te drukken, vooral door de Gay Pride Parade, die we tweemaal kruisten. Toch hebben we wel wat unieke plaatsjes bezocht in achterbuurten van de Lichtstad. Op het einde werden we nog gezegend met een stevige regenbui. Andere koorleden waren gaan wandelen rond de Place de la Madeleine.

Parijs 2014

Wij wandelden ‘s anderdaags onder betere weersomstandigheden langs oude tramsporen en terwijl de A-koorleden gingen inzingen, maakte het B-koor een mooi boottochtje op de Seine.

Precies 25 jaar na ons roemrijk optreden in de Notre Dame was ook ons concert in La Madeleine een voltreffer. Hera Wyckers begeleidde ons op het beroemde orgel van Aristide Cavaillé-Coll, dat ooit nog bespeeld werd door o.a. Gabriël Fauré. Nicolas de Troyer assisteerde met de registers.

In het eerste deel van het programma: Vlaamse muziek van Tinel, Nees, Van Nuffel en De Boeck. In het tweede deel zongen we Europese muziek van Duruflé (Tantum ergo), Miškinis (Ubi Caritas) en de Cantique de Jean Racine van Fauré. We besloten met Psalm 14 van Zoltan Kodály. De imposante kerk was voor drie kwart gevuld. 

Lutgart

Dineren in Chez Clement en de doop van Gerda Mouton en Katrijn waren leuke momenten. We namen afscheid van Lutgart Van Caem, 53 jaar alt of sopraan. Trees en Godfried brachten haar een verdiend eresaluut.

Jonas had, zoals altijd, gezorgd voor een passende groene draagtas met afdruk van de Eiffeltoren.

In de Pius X kerk te Wilrijk zouden we dit concert op 11 oktober nog eens overdoen, maar de omstandigheden met het orgel waren niet ideaal.

Eind augustus werkte Au ciel bleu nog wel even door met een aantal Franse chansons en Godfried kreeg het publiek van de ‘Hemel’ helemaal op zijn hand.

De bassen hadden op 14 september hun koorfeest laten voorafgaan door een boottochtje op de Leie en in december zouden we twee dagen na de nachtmis nog meer Kerstzingen om 16 uur in de Sint-Martinuskerk, een organisatie van Davidsfonds Kallo-Melsele. Uitsluitend Vlaamse liederen voor de hele familie, zoals dat zo mooi verwoord stond op de brochure.

Oei, wat is er gebeurd met het Akantje, het is bijna een jaar niet verschenen?! Maar geen nood, Piet De Smet zou zich mee voor de kar spannen, samen met Gerd, die steeds iedereen aanzet om mee te werken en die zelf heel wat naleeswerk op zich neemt.

2015

Zou het koor dit jaar een nieuwe weg inslaan? Ja en neen! Waarom zouden we naast kerkmuziek, Vlaamse volks- en andere liederen niet eens wat jazz in het repertoire brengen. Scepsis hier en daar, maar na een extra repetitie in de hal van de Middenschool met het combo en zangeres Cindy kreeg iedereen de goesting te pakken!

Zaterdag 7, zondag 8 maart om 15 en om 20 uur maakten de luisteraars in de Scala een swingende show mee. A cup of jazz was een waar succes! Chapeau aan Godfried om dit zo maar eventjes met dit koor te brengen. Marc Roosendans en Tony Bral waren top! We zouden dit concert nog eens overdoen voor de dames van Innerwheel in Waasmuster.

Dan weerom Pasen en Pinksteren. Een heel ander repertoire maar bijzonder accurate uitvoeringen van De Boeck en het Alleluia.

De internationale contacten van Acantus zijn outstanding. Er werd een uitwisselingsproject op het getouw gezet met een Spaans koor, sorry Catalaans koor, Coral Catasons. Contacten waren door Godfried gelegd in Verona. De groep werd in Zaventem opgehaald op 2 juli en bleef tot en met zondag 5 juli. Schepen Van Roeyen ontving hen feestelijk in het kasteel Cortewalle, nadat we Antwerpen bezocht hadden, waar er veel bewondering was voor de mooie Carolus Borromeuskerk.

De cateringploeg had een toffe barbecue opgestookt in de Boerenpoort van Melsele en menig Catalaan ging moe zijn roes uitslapen in jeugdherberg La Pulcinella te Antwerpen, waar de groep gelogeerd was.

Op 3 juli bezochten ze Brussel en het Europees parlement, waar het koor de Catalaanse hymne inzette en ‘s avonds had Lucia met de cateringploeg een luxueuze viswaterzooi klaargemaakt in Hamme.

Het concert in Sombeke verliep nogal in mineur. Weinig publiek en het koor miste wat instrumentale ondersteuning voor hun Broadway programma.

Zondag 5 juli zongen we samen de mis in de Sint-Pauluskerk te Antwerpen. Tenslotte zouden we een gezamenlijke maaltijd nemen in De Burgerij. Ik wacht nog steeds op mijn steak, of hij nu bien cuit of à point gebakken is. Een beetje een anticlimax voor overigens warme dagen samen met deze Catalanen.

15 augustus, Hemelvaart, is steeds een heropstarten na de vakantie. De viering in open lucht te Gaverland kon wegens de regen niet doorgaan. Het werd dus de kerk van Melsele die aardig vol liep, evenals onze Hemel op het einde van de maand met jazz en Spaanse nummers, aardig begeleid door Fio, en Godfried kreeg het publiek mee met de Vlaamse liederen.

Het Provinciaal Vormingscentrum te Malle, waar op 26 en 27 september ons koorweekend plaatsvond, was niet onze gewone stek, maar toch werd er goed gewerkt aan het Requiem van Fauré.

Libera me, bij dit thema rond 70 jaar bevrijding paste wonderwel het Requiem van Fauré, maar ook I never saw another butterfly van Lori Laitman met liederen op gedichten uit het kamp Theresienstadt.

De kerk van Haasdonk was weerom goed gevuld die 14de november en Wiegala van Ilse Weber, met begeleiding op harp door Hanna Grociak en de Cantique de Jean Racine door Acantus en het ensemble a zijn werken die ons dit concert nogmaals doen herbeleven.

Kindertekening 2015

De tekeningen van kinderen uit zovele Beverse scholen rond het thema Oorlog en Vrede, versierden de kerk. Een mooier decor kon dit concert zich niet voorstellen. Bovendien was solist Werner Van Mechelen weerom top!

We zongen opnieuw de mis van De Boeck tijdens de nachtmis en op 26 december was er weerom een editie van U zijt wellekome georganiseerd door het Davidsfonds regio Beveren. Dit project krijgt stilaan toch meer belangstelling en zorgt voor een familiale kerstsfeer. Acantus, Godfried en Hera, staan voor kwaliteitsvolle zang.

2016

Na zo’n druk jaareinde -alle jaren lijken wel even druk bij Acantus-startten onze vocale prestaties met de Goede Week. De eigen componisten Claesen en De Boeck werd eer aangedaan. We leerden inmiddels nieuwe profane werkjes in het teken van onze deelname aan Artube in Ter Vesten. Ook nummers als The Seal Lullaby, Het was er te nacht en Good News werden toen uitgevoerd. Johan De Leenheer was de enthousiaste pianist. 

Herinner u ook Sure on this shining night, begeleid door Stefanie, dochter van Godfried en Martine, een zeer geslaagd examenoptreden.

Josette

In het vooruitzicht van onze optredens in Catalonië, zetten we eind juni een concertje op in de Sint-Martinuskerk met een gevarieerd programma met de titel Rosa del vents, met muziek uit alle windstreken.

We zongen speciaal voor afscheidnemend koorlid Josette Verlinden haar lievelingsnummer Ego dormio van Arthur Meuleman. Bloemen, toespraken en een drankje. Het mocht wel als dank voor haar inzet als sopraan, archivaris en bestuurslid.

 Van 1 tot 5 juli tegenbezoek aan het Coral Catasons met verblijf in Sabadell, Catalonië. Er was heel wat vertraging op de vlucht van Vueling zodat ons vermoeid gezelschap op 2 juli om 6.45 uur in het hotel kon ontbijten. Daarna nog even 4 à 5 uurtjes slapen…

We wandelden in Sabadell rond onder leiding van gastvrouw Anna-Maria en gastheer Jaume. We kregen ‘s middags een copieuze maaltijd voorgeschoteld met Tebe Poem als danklied van onzentwege. Er was de ontvangst op het stadhuis met een mooi dankwoord van voorzitster Annemie Anné.

Op 3 juli reden we met de bus naar Castellfolit de la Roca en Besalù, twee dorpjes in de Pyreneeën. Mooie vergezichten en wandelingen tot we arriveerden in de Sant Salvadorkerk, waar we een dubbelconcert  zouden zingen.

Herinner u Šhto mi e milo en Good news door Acantus. De Catalanen zongen o.a. Parablas d’ Amor en heel wat andere mooie volksliederen. Sopranen en alten poseren op de groepsfoto, veelal met een zonnehoedje, want het was behoorlijk warm. Het was zoeken naar wat schaduw voor de gebruikelijke picknick in open lucht.

Er werd weerom veel gezongen tijdens de terugreis van Besalù en ‘s avonds werden Wim Tachelet, Yvette Pluym, Anneleen Jacob en Kristien Van Bastelaere gedoopt. Zij zijn inmiddels hun beloften trouw gebleven (behalve Anneleen, die het koor weer verlaten heeft).

Op 4 juli bezochten we het klooster van Montserrat, waar we, ter vervanging van een jeugdkoor, een drietal religieuze werkjes zongen, waarna door de geestelijken van het klooster het gebruikelijke Marialied Salve e Viralai werd aangeheven. Super dat we op zo’n plaatsen kunnen zingen!

’s Avonds was er een dubbelconcert in het Espai Cultura Sabadell, waar we in het Auditori een pittig programma brachten met o.a. Island en enkele jazznummers. De sfeer zat er goed in en ook het afscheidsdiner was lekker.

Op 5 juli reis naar Barcelona met keuze tussen de Sagrada Familia en het Palau de la Musica: een verscheurende keuze, maar beide onvergetelijk. We hadden tijd om nog wat vrij te flaneren doorheen het oude stadsdeel van Barcelona, met of zonder de ‘furieuze’ gidse. Daarna was het met bang hartje weerom naar de luchthaven. Vueling had blijkbaar weerom geen vliegtuigen en 2 uur vertraging! De tijd werd opgevuld met zingen natuurlijk. Het was al 6 juli toen voor sommigen deze reis eindigde. Ondanks enkele praktische beslommeringen zullen we de ontvangst in Catalonië nooit vergeten. Amigos para siempre!!

Thuis kon de maand augustus ons bekoren met een mooie Mariaviering op 15 augustus op de bedevaartweide van Gaverland. Ook de ‘Hemel’ was weerom schitterend, zowel qua belangstelling als qua ambiance tijdens het middagaperitiefconcert. Todos los bienes del mundo en O voso gallo comadre galmden over de Beverse Markt. Het was ook een origineel idee om kaartjes uit te delen met enerzijds ‘Groeten uit Barcelona’ en op de achterzijde ons programma voor de volgende maanden.

Op 16 oktober namen we in de kerk van Sint-Gillis afscheid van de moeder van Godfried. Zij had de wens te kennen gegeven dat Acantus daar zou zingen onder leiding van Godfried. Een mooie uitvaartmis met het Requiem van Fauré en het Alleluia van Handel.

Er was werk aan de winkel tijdens het koorweekend te Malle want op zaterdag 29 oktober zouden we samen met de Britse vrienden van The Manchester Chorale een concert verzorgen in de Sint-Martinuskerk. ‘s Anderendaags zongen we samen de Artiestenmis in Carolus Borromeus. We zaten met hen samen voor het afscheidsdiner in De Peerdestal. 

Nocturne 2016
Foto Jurgen Toune

Op de vooravond van Allerheiligen brachten we een muzikaal slotmoment tijdens de Nocturne op de Beverse begraafplaats. We zongen uiteraard ook de mis op Allerheiligen en op 11 november de mis voor Axis. 

 

Tussendoor nodigden de tenoren ons nog uit voor hun koorfeest: een wandeling van Basel naar Rupelmonde en ’s avonds Breugeliaans eten en volksdans met Reintje Vos in ’t Schuurke. Top!

Let op! Het jaar is nog niet rond. Zondag 4 december koorzondag ter voorbereiding van het concert Europa viert Kerst samen met Ishtar onder leiding van Michel Van Gheluwe.

Ishtar 2016

Yehere, Riu riu, Ruka, Joc de leagane, Kalo, Durme. Ken je ze nog? Ook de Boxkens en schaepen? Een mooie reeks kerst- en andere  sfeerliederen. We voerden dit topconcert uit op 10 en 11 december in onze thuishave en zouden dit nog eens overdoen op 23 december in AMUZ te Antwerpen. 

De nachtmis, met borrel na, besloot dit fantastisch jaar.

En dan stond 2017 er aan te komen, weer een jubileumjaar!