Oktober 2021

Voorwoord

Voor je staat het tweede Akantje dat in het kader van het komende jubileumjaar veel aandacht geeft aan de geschiedenis van het Sint-Martinuskoor/Acantus. Sommige lezers zullen zich nog heel wat herinneren, voor anderen zal het verwondering wekken hoeveel er in de voorbije jaren gepresteerd is.

Mieke en Nicole, die hadden heel wat jaartjes op hun teller, maar hebben nu afscheid genomen. Frie zet ze in haar bijdrage over het sopranenfeest in de bloemetjes. Dat feest kwam als geroepen en maakte duidelijk dat de trein nu weer op de rails staat. 

Godfried beschouwt in zijn editoriaal hoe we terug de start genomen hebben. En óf hij blij is. Laudamus! Meteen haalt hij ook nog eens op wat was en vooral wat komt. Mozart!

Maar zoals gezegd, past bij een komend jubileumjaar ook een moment van terug kijken. Wilfried is in de archieven gedoken en haalde er de meest markante herinneringen uit. Smullen voor de anciens, verwondering voor de nieuweren onder ons.

Wij hebben niet minder dan drie dichters in onze gelederen. Bea, als vanouds en nu ook weer Hilde en Frie laten ons delen in hun mijmeringen. 

Frie laat ons ook delen met haar vakantiebelevenissen. Hopelijk is haar bil goed genezen.

Veel leesgenot, 

 

Piet De Smet

Editoriaal

Dit editoriaal heeft historische waarde. Want: we mogen weer! We kunnen weer! We zingen weer zoals voorheen!

De jaren 2020 en 2021 zullen in de geschiedenis van Acantus, zoals van alle andere koren trouwens en bij uitbreiding van de gehele wereldbevolking, geboekstaafd blijven als de jaren waarin een gemeen virus uit China ons leven danig kwam verstoren.

Ons dagelijks leven (we mochten een tijd niet naar de winkel, maandenlang niet op restaurant of café, we mochten zelfs niet bij elkaar op bezoek, we mochten ons enkel ‘essentieel’ verplaatsen, stel je voor!) en onze vrije tijd, voor ons het koorleven, ging voor maanden op slot.

Acantus was bij de dappersten van de klas, een status die doorheen de jaren was opgebouwd.

Als we éven mochten van de experten en de politici, zongen we weer éven (september en oktober 2020, juni 2021), zij het in erg gespreide slagorde (de ‘anderhalve meter’), met erg beperkend mondkapje, met smeerproducten en een elektrisch versterkte dirigent ‘achter glas’. 

De vele maanden zonder zang werden door Acantus echter schitterend overbrugd langs digitale weg, met af en toe een bijzondere attentie. De draad werd nooit doorgeknipt. Ons steun- en erecomité wist dat te appreciëren en spekte onze koorkas gul. Alle koorleden en het bestuur kunnen niet genoeg geprezen worden voor de wijze waarop we met Acantus deze periode zijn doorgekomen. LAUDAMUS!

Nu zijn we weer vertrokken, hopelijk definitief. Sinds kort mogen we het mondmasker afleggen, zingen we weer in ‘onze’ zaal, in onze vertrouwde opstelling.

Als we met kerst de viering zullen opluisteren, zal het exact twee jaar, twee jaar!, geleden zijn dat we in het publiek verschenen en zongen. De nachtmis in 2019 eindigde met het meeklappen op de spiritual ‘Go, tell it on the mountains’, weet je nog wel?

Wel, tell it on the mountains, tell it to the world: Acantus is back! Samen zingen ‘is back’.

En samen kunnen we vol geestdrift vooruitblikken naar 75 jaar Acantus. De maanden dat we niet zongen gaan we niet in rekening brengen, want we zijn er, ook zonder klank, altijd geweest.

Bravo aan allen om de voorbije tijd zo moedig te trotseren. Bravo dat jullie er allen weer zijn.

Bravo voor de warme en moedige Acantusfamilie. Acantus zij geloofd en geprezen. LAUDAMUS!

Godfried Van de Vyvere

Wat was

Uit het vorige Akantje, mei-juni:

En wanneer gaan we nu zingen? Wel, het is toch stilaan aftellen geblazen.

Sommige koren zijn al begonnen buiten onder een afdak. Met het weer in de maand mei toch niet echt aanlokkelijk.

Als de cijfers verder gunstig evolueren, is er hoop voor… donderdag 10 juni. In de Sint-Janskerk, met masker, op 1,5 meter afstand. Zoals in september en oktober 2020.

Godfried Van de Vyvere

Wat komt

De quiz, meteen de opening van het jubileumjaar op 15 januari, is in verregaande staat van bijna klaar. Bea en Lucia pluisden alle Akantjes uit van A tot Z. Aan wie wil winnen, kan ik alleen maar hetzelfde aanbevelen. Maar er was natuurlijk al veel leven vóór het Akantje, aanvankelijk San Martinootje. En euh, wat zijn de prijzen voor de winnaars?

Godfried Van de Vyvere

Laat de zon in je hart

Stapje-Hapje-Tapje, Sopranenfeest 4 september 2021

Het is al bijna twee jaar geleden dat de bassen in Brouwerij Den Anker in Mechelen de wisselbeker voor de organisatie van het jaarlijkse feest voor alle Acanti en hun partners, aan de sopranen doorspeelden. Toeval of niet, … de beker belandde toen in mijn handen. Dat betekent dan dat je de kar trekt voor de organisatie. 

Frie Van Rossen

De sopranen

Hilde Cools

Er is een tuin

Er is een tuin

waar de laaghangende zon

de opkomende nevel

met haar laatste krachten

verlicht en vult,

door zonnebloemen fier wordt begroet,

en eeuwig op de foto staat.

Bea Claus, 14/09/21

De historiek van het Sint-Martinuskoor (deel 2)

1987 

Het koor viert zijn 40-jarig bestaan. Er staat heel wat op het feestprogramma.

 Op 13 en 14 juni worden in de Bisschop Triestzaal van het kasteel Cortewalle aperitiefconcerten gezongen. 

Wilfried Van De Velde

Dear Ladies and Gentlemen

Het Sint-Martinuskoor startte de memorabele kooruitwisselingen in 1989: het Poolse Chór Akademicki Marie Curie uit Lublin (Polen) beet de spits af! In 1989, net voor de val van de Berlijnse Muur, hebben wij hen in Beveren ontvangen, en dat was geen sinecure. Gelukkig hebben onze B-ploegleden vanaf het begin mee aan de kar getrokken om deze projecten voor te bereiden en uit te werken, zij toonden de mooiste steden van Vlaanderen als volleerde gidsen aan de buitenlandse gasten, zij zorgden mee voor een vlekkeloos verloop van de concerten…

Lieve De Neve

Weer opstaan

Om zes uur ’s ochtends is onze borgo nog in een diepe slaap verzonken. Geen mens maakt geluid. Wat hou ik van dit moment: vlak voor de dag ontwaakt. Wanneer je de dageraad ten volle in je kan opnemen. Hier,  ergens in de groene glooiende heuvels van Umbrië, nabij het dorpje Valtopina, in Castello di Gallano, op 550 meter boven de zeespiegel, ruiken de ochtenden naar fris kruidig groen en laat de nog koele ochtendlucht zich vlotter inademen dan de zware zwoele (na)middaglucht.

Frie Van Rossen

Hilde Cools

Woordeloos zingen

Puur en mooi,

weerloos en naakt,

écht zijn wij

zonder woorden,

ontdaan van stem.

Frie Van Rossen

Familienieuws

Wij bieden onze oprechte deelneming aan

bij het overlijden van Fred Bals, (schoon)vader van Tim en Grietje, op 5 juli 2021.

bij het overlijden van Josephine Cré, (schoon)moeder van Hilde en Wim, op 7 juli 2021. 

Tijd

Er zijn geen pillen tegen droefheid

ook geen zalf tegen verdriet.

Als ’t bestond zou ‘k ze jou geven

maar helaas ze zijn er niet.

 

Enkel tijd kan wonden helen

enkel tijd geeft je weer kracht

om je tranen weg te vegen

en je weer voorzichtig lacht.

Hilde Cools

Verjaardagskalender

Marc Van Kerckhoven15 september
Annemie Annè25 oktober
Gerd Wenmeekers26 oktober
Rik Daghelet30 oktober
Bea Claus20 november
BoogschutterWim Tachelet24 november
Frie Van Rossen25 november
Koen Mols17 december
Arnout Van Samang8 december
SteenbokHugo Daems24 december
Wilfried Van de Velde25 december
Diana Kok1 januari
Lieve De Munck2 januari
Katrijn De Bock4 januari
Tim Bals6 januari
Lucia De Cauwer7 januari
Dirk Foubert11 januari
Gert Braspenning19 januari
WatermanPaul Ghyssaert7 februari
Caroline Derde9 februari

Activiteitenkalender