Woordje van de voorzitter

Hugo Thierens

Hugo Thierens
Foto Piet De Smet

Beste koorvrienden, 

van harte welkom op deze nieuwjaarsreceptie, alweer voortreffelijk georganiseerd door ons bestuur.

Zo te zien hebben jullie allen de overgang van oud naar nieuw goed doorstaan en zijn we hier weer samen om bij een gezellige babbel, een lekker hapje en een drankje onze beste wensen uit te spreken voor een gezond en gelukkig 2023.

We leven en worden geleefd aan een snel tempo in een tijd waarin enorm veel informatie en desinformatie naar ons toe komt gestroomd. Dagelijks worden honderden artikels geschreven en digitaal of als hardcopy uitgedragen in de media als radio, TV, kranten, magazines, eindeloze berichten via email, facebook, twitter, instagram, tiktok, enz.  

Bij die dagelijkse portie informatie, al dan niet fake, is er zeer veel bladvulling zonder wezenlijke inhoud. Sensatie, privé-onthullingen, geblokletterde zever in pakskes. Tijdverlies. Dagelijks moeten we filteren wat rommel en wat interessant is.  

Op mijn gezegende leeftijd tors ik al een massa ervaring en kennis mee, die, naar ik aanneem, in mijn hersenen, in mijn fysieke harde schijf, in mijnen “cloud” liggen opgeslagen. Enfin, het ligt daar opgeslagen, maar het nadeel is dat met het ouder worden de weergave van de info moeilijker te verwoorden wordt.

Marie Daulne

Maar soms lees je een beklijvend artikel. Iets wat je bijblijft. Zo had ik enkele weken geleden een interview gelezen in de Plus Magazine. Het maandblad met de slogan: “voor de 55 plusser”. Door die slogan voel ik me ook jonger.

De journalist in kwestie interviewt een zangeres, genaamd Marie Daulne. Persoonlijk had ik nog nooit van die dame gehoord. Maar wat ze verwoordde droeg ik wel mee. Ik citeer enkele alinea’s. 

Samen zingen, da’s een brug slaan naar anderen, jezelf openstellen voor andere werelden, op dezelfde golflengte zitten, je prettig voelen in elkaars gezelschap…  Ik heb dit eerder als een humanistische, activistische boodschap ervaren dan als een zangcursus. En ik ben gaan beseffen wat een geluksvogel ik ben.

Op de vraag wat muziek voor haar betekent antwoordt Marie:

Ik zie muziek als een middel om op een subtiele manier een positieve boodschap over te brengen. Ik ben een positief iemand, die evenwicht wil brengen in deze wereld. Ik wil voor tegengewicht zorgen, we moeten nog meer vreugde creëren. Aan de slag dus! Dat is het leger waar ik, door mijn songs en de dingen die ik doe, deel van uitmaak. Muziek is een zeer krachtig iets. Onze stem is de identiteit van onze ziel, een sleutel om toegang te krijgen tot frequenties die iemand anders kunnen raken. Mijn hart wil een vredesboodschap uitdragen en dus probeer ik mijn emoties zo eerlijk mogelijk te benoemen.

En om te besluiten: heeft u nog een boodschap voor onze lezers ?

Haal alles uit het leven. Begin klein: durf bijvoorbeeld een kleur te dragen die je anders nooit draagt. Zelf ben ik dol op mode. Ik probeer het voorbeeld te geven: het is niet omdat je de 50 voorbij bent dat je je moet kleden als een oma. We zijn nog jong! Durf zot te doen! Maak een gerecht dat je nog nooit eerder hebt geprobeerd. Mislukt het? So what? Lach er gewoon mee!

Deze dame is in Congo geboren in 1964. In 1984 volgde ze de Ecole des Beaux Arts in Brussel. In 1987 de jazzopleiding in Antwerpen en in 1990 startte Marie Daulne met de groep ZAP MAMA.

Beste vrienden, ik wil graag met ieder van u toasten op de ultieme wens van een geslaagd nieuw jaar. Zowel, vooral, op het vlak van gezondheid, sta iedere dag op met het voornemen te genieten, gelukkig te zijn.

En speciaal voor de zangers wens ik een heerlijk vleugje ZAP MAMA tijdens onze repetities en optredens.

Prosit!

Ook op de verjaardag van Lucia, op de dag van de receptie.

En op de verjaardag van Tim, op Driekoningen.

Happy birthday to you