Februari 2021

Voorwoord

2020 is gepasseerd. Oef.

Het is echter niet verwonderlijk dat 2020 nog volop meespeelt in dit Akantje. Er zijn natuurlijk de rubrieken ‘Wat was’ en ‘Wat komt’ van Godfried, doorspekt met 2020, maar toch ook al met een vooruitblik naar 2022, het jaar van het jubileum. 2021, daar hebben we ons al bij neergelegd, wordt een overgangsjaar. Het Akantje laat u niet alleen in dit niemandsland en zal in de komende edities veel aandacht besteden aan het glorieuze verleden van Acantus en zijn voorganger.

Eerste San Martinootje

Voorlopig plannen we volgende rubrieken: in de editie van juni 2021 willen we het hebben over 75 jaar koorleven in Beveren. Jonas Staut, die er in 1947 al bij was, zal ons via een interview veel kunnen vertellen over de eerste 30 jaar van het koor.

In oktober 2021 focussen we op het Sint-Martinuskoor/Acantus als culturele ambassadeur. We vielen geregeld in de prijzen, dat willen we fier toelichten.

In het Akantje van februari 2022 schetsen we de evolutie van het dagelijks koorleven, op lokaal, artistiek en sociaal vlak.

Het Akantje van juni 2022 zal het hebben over onze internationale omzwervingen: van Parijs tot Utrecht.

En tenslotte zullen we het jubileumjaar afsluiten in oktober 2022 met een overzicht van de talrijke grote en kleine concerten.

Een ambitieus traject. Dit kunnen we natuurlijk allemaal niet alleen. Geef ons een seintje als je bij één of meerdere van deze edities wil meewerken.

Terug naar het heden: C staat centraal in Frie’s terugblik en ook het verslag van de receptie kan niet om C heen. Toch kunnen we er al even om lachen met een scabreus C lied en een bijdrage van Amuze. Oud-koorlid Bert toont ons een andere grappige kant van C. En C speelt ook mee in de andere koren van Godfried. Hoe gaat hij daarmee om?

Het moet niet altijd C zijn. Gelukkig zijn er nog Wilfried en Lucia. Lucia helpt ons om eens een lekkere chocoladetaart te bakken en Wilfried heeft ook aandacht voor een natuurfenomeen als een aardbeving. Een persoonlijke fascinatie.

Mij viel het op dat Acantus niet stilvalt als er geen repetities zijn. Zo’n organisme ontwikkelt steeds voort. Lees maar wat er allemaal achter de schermen gebeurt.

Voor de rest veel poëzie in dit Akantje. Heeft dit ook te maken met C? Met Hilde blijken we een tweede woordkunstenaar in huis te hebben en Bea stelt deze keer haar broer in het daglicht. Die won niet alleen een prijs van Pax Christi, maar gaf ook nog eens een dichtbundel uit. Twee gedichten in dit Akantje. De familie Claus. Niet gewoon.

Piet De Smet

Wat niet was

Zullen we ons nog 1 keer, 1 keertje maar, wentelen in de waslijst van wat niet was, maar zo graag was geweest.

Wat wel was

Acantus had minister Frank Vandenbroucke niet nodig om ‘elkaar niet los te laten’. Naast een rist mailtjes, berichtjes en geschriftjes nu en dan, ontvingen onze leden allemaal een kerstpakketje, met een fles Acantus-wijn en een pakje cantuccini, amandelkoekjes, begeleid met een prachtige kaart met innige kerst- en nieuwjaarswensen, en de invitatie tot de digitale nieuwjaarsreceptie op zondagmiddag 3 januari.

GodfriedWatWas

Wat ondertussen gebeurde

Acantus zou Acantus niet zijn als tijdens de repetitiebreak het ondertussen niet zou bruisen van ideeën en initiatieven.

Wat niet komt

21 maart, verjaardag van Bach, maar in 2021 vooral ook 75 jaar Koninklijke Piet Stautkring. Groot concert met werk van Bach en Handel, met orkest ensemble a, sopraan Liesbeth Devos en altus Jan Wouters.

GodfriedWatKomt

Wat wel komt

WEL-KOM 2022!

In het gezegende jaar ’22 na corona’ bestaat Acantus 75 jaar. (De niet gezongen tijd wordt niet in mindering gebracht, want zelfs zonder zingen werkt het koor stilte doch noest voort.)

GodfriedWatKomt

Aardbevingen

In de schaduw van de pandemie

Je zal maar in het centrum van Zagreb wonen, in maart 2020, als plots de aarde begint te beven en één van de spitstorens van de kathedraal naar beneden stort. Alsof de aankondiging van een pandemie nog niet voldoende was.

Het oude staartje en het nieuwe snoetje

Bye 2020, Hi 2021

Hout vasthouden… maar we hebben het ***jaar 2020 overleefd, letterlijk en figuurlijk. In ons dichtbevolkte Belgenland zijn er al 20.000 en wereldwijd 2.000.000 mensen van vlees en bloed die dit al níet meer kunnen zeggen. Het werkelijke dodental overstijgt bovendien meer dan waarschijnlijk die twee miljoen. Valse en foute rapportering door landen zoals China, Rusland, Brazilië, India, Iran… is immers niet denkbeeldig. Cijfers zijn per slot van rekening ook toch altijd maar cijfers. Alles is relatief…

Frie

Spiegelknippen

In vroegere artikeltjes placht ik al eens te beginnen met: Er zijn van die mensen die… Dit was een openingszin die gemakkelijk de tegenstellingen tussen de mensen bloot kon leggen. Maar nu, met de coronacrisis is dat niet meer aan de orde. Iedereen zit met een probleem.

T.H.en de 'GOCT'

Van geel over oranje naar rood: de koren monddood?

Na een spannende maand augustus, met een hitsige hittegolf, niet reizen en dus niet ontspannen zoals gewoonlijk, integendeel in spanning afwachten hoe de cijfers gingen evolueren en vooral hoe de scholen zouden starten,  gooide Ben Weyts de scholen, waaronder ook d’Academies, open in code geel. Het onderwijs was immers ‘een veilige en gecontroleerde omgeving’, dixit B.W.. En hij had goed geluisterd naar de virologen.

Godfried

Hoop

hoop

als alles verdonkert
de leegte dreigt
de koude verkilt

Kokkerellen

Een rubriek uit vervlogen tijden, die we misschien kunnen heropstarten…

Na de Limoncellocrème met Italiaanse koekjes, nu een super simpele chocoladetaart, écht comfort food … eten dat je instant gelukkig maakt, dat je nostalgisch maakt, dat troost.

Lucia

Ambassadeur voor de vrede

Dat de wereld vierkant draait en barst van polarisatie, machtsmisbruik en geldgewin is een open deur intrappen.

Denk maar aan de conflicten in het Midden-Oosten, de armoede in Noord-Afrika, de verdere nucleaire bewapening van de Noord-Koreaanse dictator Kim Yong-un, de hegemonistische ambities van grootmachten China, Rusland met hun autoritaire systemen en last but not least de VS met zijn narcistische, racistische, eigengereide president Donald Trump.

Ik heb u lief tot in de dood

Zoals de titel al doet vermoeden, draait deze bundel rond datgene wat er in het leven werkelijk toe doet: de liefde, verbinding met anderen en de eindeloze kansen van nieuw leven, maar ook onze eigen sterfelijkheid.

Nieuwejaarke zoete

Nieuwjaarsballade na coronajaar 2020

Nieuwejaarke zoete

Het jaar is naar de kloëte,

Tweeduusd twintig was een hel

Maar ’t vaccin dat is er wel!

Godfried

Familienieuws

Wij bieden onze oprechte deelneming aan

bij het overlijden van Marc De Pauw, echtgenoot van Annemie, papa van Katrien en Toon, op 18 oktober 2020.

bij het overlijden van Remi Louwette, schoonbroer van Gerd, op 23 november 2020.

 

Sterven is niet erg, liefste.

Ik ben enkel naar de andere kant van de weg verhuisd.

Wat we voor elkaar waren, dat zijn we nog altijd.

Noem mij met de naam die je steeds gebruikte.

Spreek met mij, gelijk je altijd tot mij sprak.

Spreek niet plechtig of anders dan vroeger, neen.

Blijf lachen over wat ons vroeger samen deed lachen.

Bid, glimlach -denk aan mij- en bid met mij.

Spreek gewoon over mij onder elkaar -zonder gemaaktheid of droefheid. Het leven is toch wat het altijd was.

De draad is niet doorgeknipt. Waarom zou ik ineens nu ver van jou zijn ? Omdat je me niet meer ziet ?

Ik ben toch niet ver. Alleen aan de andere kant van de weg.

Zie je, alles is goed gebleven.

Je zal mijn warme liefde en tederheid nu nog mooier ervaren.

En dus, liefste, als je lief wil zijn voor mij wees nu niet te droef en ween niet te veel indien je mij echt liefhebt.

Verjaardagskalender