Bed Muzet

Ik wil jullie alvast een beetje laten wegdromen over ons jaarlijkse koorweekeinde op 3 en 4 oktober in jeugdherberg Bed Muzet te Lier… Hopelijk kunnen we tegen dan terug onze stemmen laten blenden om samen mooie muziek te maken. Prachtige muziek van Bach en Händel … Maar vooral verheug ik me erop om jullie allemaal opnieuw lijfelijk te ontmoeten en liefst zonder teveel sociale afstand. Genieten van elkaar (vooral op zaterdagavond …) hoort er op een koorweekeinde ook zeker bij. 

In oktober en november 2019 zochten we met het bestuur naar een nieuwe en betaalbare locatie voor ons koorweekeinde van eind september of begin oktober. De locatie mag ook niet te ver van onze woonplaats liggen en dat om de bekende redenen. Niet zo eenvoudig te vinden… 

Zo kwam ik terecht bij cultuurhostel Bed Muzet in Lier. Bed Muzet is aangesloten bij het netwerk van de vzw Vlaamse Jeugdherbergen en wordt uitgebaat door vzw Cotee Jardin waarvan Bart De Vos de beheerder is. Op 1 juli 2015 opende Bed Muzet voor het eerst zijn deuren. Wat direct mijn interesse wekte was dat Bed Muzet het eerste thematische jeugdhostel van ons land was die zich vooral op groepen richt die op welke wijze dan ook cultureel actief zijn. Ik nam contact op met Bed Muzet om te informeren en nam alvast een optie op het weekeinde van 3 en 4 oktober omdat er tijdens dat weekend nog voldoende beschikbaarheid was voor een groep zoals de onze. 

Op een zaterdag begin december gingen Manu en ik een kijkje nemen in Bed Muzet. Ook Nathalie is ondertussen op bezoek geweest in het hostel. Als je naar daar rijdt, is het handig dat je ‘Aarschotsesteenweg 3, Lier’ ingeeft op je gps (Je neemt afrit Rumst). Op dat adres is een ruime parking (gratis) op 5 minuten wandelen van het hostel. Je rijdt dan ook langs de juiste kant de stad Lier binnen. Bed Muzet ligt vlak in de historische binnenstad van Lier, vlakbij de Sint-Gummaruskerk, de Zimmertoren en de Grote Markt. 

Bed Muzet binnentuin

Bart van Bed Muzet ontving ons hartelijk en gaf ons een rondleiding door de ganse infrastructuur van de cultuurcampus. Deze cultuurcampus is een uniek concept dat oud en nieuw verbindt. De cultuurcampus ligt rond de prachtige tuin van de voormalige paters jezuïeten en omvat een cultuurhostel (Bed Muzet, voormalig klooster van de Zwartzusters), een bar-restaurant (Bar Muza, nieuw), een concertzaal (voormalige jezuïetenkerk) en een muziekacademie (SAMWD, voormalig retraitehuis). Wij logeren in de gerenoveerde vleugel van het voormalige klooster van de Zwartzusters. 

Trajecten

In de onthaalruimte van Bed Muzet hangt een kunstwerk dat onmiddellijk in het oog springt. Het is van de hand van de Hongaarse kunstenares Agnes Nagygyorgy en heet: Trajecten. Bart vertelde ons zeer graag wat de diepere betekenis is van dit kunstwerk. Het komt hierop neer: in een jeugdherberg komen mensen van allerlei slag (vandaar de diverse types materiaal: hout-metaal-verf-plexiglas) en diverse vormen (dikke en dunne lijnen, gebogen, …).Tijdens het verblijf in de jeugdherberg komen gasten in contact met andere gasten, die elk hun verhaal, hun achtergrond (ten dele) prijsgeven via een zinvol, betekenisvol contact. Dat maakt dat iedereen op een andere manier de herberg terug verlaat, verrijkt met de levenservaringen die hij/zij in het contact met anderen opdeed. ‘Trajecten’ slaat dan op ieders levenspad dat tijdens het verblijf in Bed Muzet een kruisbestuiving tot stand brengt met de levenswegen van andere gasten. 

Op het gelijkvloers kunnen wij gebruik maken van de lounge (voor zaterdagavond) en een toog waar je drank kan verkrijgen. De 27 kamers (78 bedden) met eigen sanitair bevinden zich op de tweede en derde verdieping. Het zijn eenvoudige, nette kamers bemeubeld met duurzame materialen. Je krijgt ook bij aankomst een lakenpakket. Het zal nog wel enige flexibiliteit vragen van de koorleden om de puzzel van de kamerverdeling te laten kloppen… Maar dat zal ons vast wel lukken. 

Repeteren doen we in de aanpalende muziekacademie. Wij zullen gebruik maken van de auditiezaal (met vleugelpiano) en de balletklas (met digitale piano). Tijdens de pauzes kan er op aanvraag koffie en thee gebracht worden. We kunnen opnieuw waterflesjes, eigen koeken of gebak meebrengen. Joepie!! 

Voor de maaltijden gaan we naar Bar Muza. Zij stellen hiervoor de eerste verdieping aan ons ter beschikking. Ook ’s avonds is het mogelijk om in Bar Muza nog iets te drinken. 

 
 

Ziezo, nu weten jullie al wat meer over Bed Muzet en hebben jullie waarschijnlijk evenveel zin als ik om opnieuw met Acantus te repeteren. Wie nog meer wil te weten komen over Bed Muzet kan daarvoor hun website raadplegen.

Intussen blijven we vlijtig oefenen vanuit ons kot en duimen we dat ons koorweekeinde dit najaar kan doorgaan…

Katrien Deckers