Wat was en wat komt

Godfried Van de Vyvere

Over het huidige koorleven zegt men in algemene ‘Coronatermen’: “Dat ligt nu allemaal stil zeker? Niks hé”.

(Voetbal, wielrennen, blauwzwarte kampioenenvieringen, Songfestival, maar Koningin Elisabethwedstrijd voor een lege zaal…we gaan het er hier NIET over hebben.)

Welnu, dat het bij Acantus allemaal stil zou liggen, is een foutieve inschatting. Inderdaad, het zingen, onze kerntaak toch wel, moet nog even wachten.

Maar achter de schermen, ook achter de computerschermen (of is het vóór de computerschermen? Mensen zitten vóór hun TV, maar achter hun computer; sommigen zitten zelfs OP hun laptop; moet een vreemd zicht zijn), achter de figuurlijke en letterlijke schermen dus, gonsde het bij Acantus van bedrijvigheid. 

Bestuursvergaderingen, vergaderingen met de werkgroep jubileum, vergaderingen met de werkgroep jubileumpublicatie, lezen, lezen, lezen en bijeenkomen voor de quiz. Zalen gaan bekijken en liften opmeten in het Administratief Centrum voor de academische zitting. Interview met pionier knaapje-van-het-eerste-uur Jonas Staut. Teksten schrijven voor het Akantje en de jubileumpublicatie. Begroting opmaken. Offertes aangevraagd bij drukkerijen, bij cateringbedrijven. Nieuwe logo’s worden ontwikkeld. Het rijke archief van 75 jaar koor, nu volledig gedigitaliseerd, wordt verder aangevuld en geperfectioneerd. Akantje en nieuwsbrief blijven verschijnen.

Intussen was het ook Pasen, de tweede op rij zonder Paaswake, nu ook zonder pastoor, maar wel met een passend paaspakketje om onze koorleden te verwennen. Palmviering, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, werden met mijn ene stemmetje samen met Hera opgeluisterd, voor maximum 15 gemaskerde toehoorders.

Ja, we zijn hier goed bezig zou ik zeggen. Dankzij een vorige versoepelingsreeks konden we ook al eens fysiek bijeenkomen, in een hele grote tuin, aan een hele grote tafel. 

Want er komt een heel groot feest, waaraan nu al heel veel moet gewerkt worden.

De grote contouren zijn gekend. Toch hier maar weer eens het lijstje opsommen, zodat je het uit het hoofd kan leren.

Opening feestjaar met receptie en quiz, academische zitting, presentatie jubileumpublicatie met compilatie-cd, feestweekeinde in een grote spiegeltent met koortreffen Beverse koren, feestmaaltijd en feestreceptie met gastoptredens. Zomerse koorreis (Oostenrijk, waarom kozen jullie toch niet voor Polen?), flashmob in de Warande de dag voor onze Hemel, jubileumconcert als grootse afsluiter.

En wanneer gaan we nu zingen? Wel, het is toch stilaan aftellen geblazen.

Sommige koren zijn al begonnen buiten onder een afdak. Met het weer in de maand mei toch niet echt aanlokkelijk.

Als de cijfers verder gunstig evolueren, is er hoop voor…donderdag 10 juni. In de Sint-Janskerk, met masker, op 1,5 meter afstand. Zoals in september en oktober 2020. Dat stond in een mededeling van Koor&Stem, maar is dus nog voorwaardelijk. Volgende week is er opnieuw overlegcomité. Hopelijk worden we weer niet vergeten…

 k denk dat we veel hoop mogen koesteren dat we deze zomer kunnen zingen in het alternatief voor de Beverse Feesten. Er wordt een podium geplaatst op een weide bij Hof ter Saksen, waarvoor verenigingen een tijdslot mogen reserveren. Er zal ook ‘tap’ zijn, met een percentje voor de vereniging. ‘Het Hemeltje’ dus. Maar beter een klein hemeltje, dan het verderzetten van deze zangloze hel. We kunnen dan met een minimum aan repetities een eenvoudig programma brengen, feitelijk zoals een doorsnee hemel-programma, of zoals destijds voor Levensloop. Dàt we weer zingen, zal dan het voornaamste zijn. Wàt we zingen, maakt in eerste instantie nog niet zoveel uit.

Daarna gaan we proberen het goede evenwicht te vinden tussengeleidelijke heropbouw van ons koor, en onze kwalitatieve standaard.

 

Hof ter Saksen

Ideetjes groeien langzaam op mijn bureau en voor of achter mijn scherm, voor Het Hemeltje, voor ons optreden in de spiegeltent, voor het groot Jubileumconcert. Voor de eerste hoogdagen in de kerk -inclusief pastoor- is het nog afwachten. Maar aan perspectieven geen gebrek.

Begin dus thuis maar al met neuriën, opwarmingsoefeningetjes, meezingen met de plaatjes van het Sint-Martinuskoor en Acantus, en… dan komt alles goed!

Tot binnenkort!