Wat was en wat komt

Godfried Van de Vyvere

Woord vooraf

‘Wat is’  (en niet zou mogen zijn!)

Donderdag 25 februari 2022. We zijn blij dat we vanavond kunnen repeteren, nog volop nagenietend van de academische zitting van zondag, voor 75 jaar Acantus.

Deze ochtend echter vernamen we het nieuws dat Rusland is begonnen met zijn invasie in Oekraïne. Het is oorlog, oorlog in Europa.

In 1990 reisde ons koor naar Polen. De Berlijnse Muur was een goed half jaar eerder gevallen. Oost-Europa rukte zich los uit de greep van de Sovjetunie, die even later ook zou imploderen. Polen, Hongarije, Roemenië en andere landen uit het voormalige ‘Oostblok’ werden ‘vrije’ landen, het opgedrongen communisme zou plaats maken voor democratie en vrijheid.

Vandaag vernemen we een omgekeerde beweging: Rusland valt Oekraïne binnen, met de bedoeling het democratische regime omver te werpen, en het land opnieuw geheel in de greep van Rusland te brengen. De Russische president beroept zich, valselijk, op een reeds lang vervlogen verleden. In zijn visie komt ‘België’ weer onder de Nederlanden, of onder de Fransen, of onder Spanje….?

Waarom ik dit in het Akantje schrijf? Van ‘onze’ (Acantus-) plek in Polen, Lublin, naar de West-Oekraïense stad Lviv is het minder ver dan van Beveren naar Luxemburg. Wie al eens met de auto naar Lublin en omstreken rijdt, weet de wegwijzer staan… Lviv, vroeger een Poolse stad, Lvóv, werd meteen zwaar getroffen door Russische bombardementen. Onze vrienden in Polen zien nu de vluchtelingenstromen uit Oekraïne toekomen, ja ook in Lublin. Zij helpen, zoveel ze kunnen. Vlamingen die in Polen wonen, halen Oekraïense vluchtelingen op en geven hen onderdak, onder andere in Kazimierz Dolny, waar wij met Acantus een dag op bezoek waren en een concert gaven, en waar onze vriend kunstschilder Piotr Fąfrowicz woont. 

Lang geleden traden de dames van het Oekraïense ensemble Loubistok op in onze hemel op de Beverse Grote Markt. De ouders van Nathalies pianoleraar Dmytro zitten bang in hun appartement in Kiev. Oekraïne en deze absurde oorlog zijn daardoor zo dichtbij…

Dmytro Sukhovienko
Dmytro Sukhovienko
Ensemble Loubistok
Ensemble Loubistok

Laten we hopen dat deze waanzin zo snel als mogelijk stopt.

Vlag Oekraïne

Slava Ukraini 

Слава України

Wat was

Laat het nu maar allemaal ‘top’ wezen. Een ‘top’ eindejaar, een ‘top’ voorbereiding, een ‘top’ jubileumjaar. Is dat niet ‘tof’?

Zo eindigde ondergetekende zijn bijdrage in het vorige Akantje. We waren goed bezig. Vanaf half september mochten we weer zingen in onze zaal, en zelfs zonder het vermaledijde mond-’kapje’.

Turót eszik a cigány, Fascinating Rhythm, Listen van Kurt Bikkembergs, de mis van Flor Peeters, reeds vooruitblikkend naar Kerstmis. Wat later in de herfst nog wat meer kerstwerkjes, en al een begin van het Te Deum van Charpentier en het Requiem van Mozart. Achter de schermen, in meerdere betekenissen van het woord, werd door het bestuur ijverig verder gewerkt aan de planning en de uitwerking van het jubileumjaar, en door het redactieteam aan het jubileumboek. 

En dan was er….’omikron’. Een nieuwe variant van het coronavirus. Minder ziekmakend, zo bleek vrij vlug, maar wel heel besmettelijk. En dus was het weer gedaan met repeteren. We mochten wel nog optreden, maar niet meer repeteren. Het duurde een tijd eer Jan Jambon (die van onze koormedailles) doorhad dat dat toch een eigenaardige kronkel was.

Patrick De Baets
Patrick De Baets

 En dan was er….een nieuwe pastoor, Patrick De Baets. Die wou voor zijn aanstellingsviering graag één groot koor, samengesteld uit alle kerkkoren van de grote parochie Beveren-Zwijndrecht.

We mochten wel uitvoeren, maar…niet repeteren. Gelukkig was de liedbundel reeds klaar enkele weken voor de omikron-‘lockdown’, en waren koren al gestart met de voorbereiding. En zo speelden we het klaar om met één repetitie 75 minuten voor de viering (dat was dan in het Jambonees ‘opwarming voorafgaand aan het optreden’) de viering muzikaal te verzorgen met een koorgroep van pakweg 90 zangers. Die ‘opwarming’ liep, aangenaam verrassend, heel gesmeerd, en dus werd ook tijdens de viering verzorgd gezongen. Het samen zingen met zoveel koren was een mooi symbool.

Er moest dan nog ‘geloot’ worden of het met kerst een ‘dagmis’ of een ‘nachtmis’ zou worden. De pastoor wou liever een dagmis (“normaal slaap ik ’s nachts”), de meerderheid van de koorleden liever een nachtmis (de sfeer, de lichtjes, de traditie). De nacht overwon het op de dag. Het was exact twee jaar geleden dat we als koor nog een dienst in de kerk hadden verzorgd, de nachtmis van 2019 dus. Daarna werden we in volle voorbereiding voor de World Choir Games monddood gemaakt op donderdag 12 maart 2020.

Ook de nachtmis speelden we heel behoorlijk klaar. Ja, zelfs met mondmasker. Chapeau voor de koorleden die die nacht gezongen hebben, aan het orgel briljant begeleid door Fio. Hera was nog in moederschapsverlof. Pastoor Patrick was best in zijn nopjes over de mooie prestatie van het koor. Dirigent Godfried ook.

We hadden nu twee keer ‘opgetreden’, maar repeteren was nog niet aan de orde. Daarvoor moesten we wachten tot eind januari, tot Jambon ‘het geregeld had’. Officieel vanaf vrijdag 28 januari, maar omdat onze repetitie op donderdagavond valt, om 20 u., amper 4 uur vóór de vrijdag, zijn we toch al maar gestart op die donderdag de 27ste. Het coronavirus draagt geen uurwerk…

Zo zijn we verder aan de slag gegaan met vooral ons Mozartrequiem en Listen, dat laatste in het vooruitzicht van de academische zitting.

Op die eerste repetitie maakten we ook nog even tijd voor een korte versie van onze jaarlijkse algemene vergadering. Dirk gaf een overzicht van de activiteiten , uiteraard flink ‘gekleurd’ door de pandemie, en Mario gaf een inkijk in de koorfinanciën. Daarna gaf hij de functie van penningmeester, die hij zoveel jaren zo briljant heeft vervuld, door aan zijn opvolger Daan. Ondergetekende becommentarieerde het jubileumprogramma, en illustreerde met kleurrijke plaatjes, vooral betreffende onze koorreis naar Oostenrijk. Het bestuur bedacht Mario en Godfried (40 jaar dirigent) met een mooie fles champagne!

Jubilarissen 2021

40 jaar

25 jaar

Hugo Daems

Piet De Smet

Jubilarissen 2022

40 jaar

 

 

 

35 jaar

30 jaar

25 jaar

75 jaar

Godfried Van de Vyvere

Bea Claus

Katrien Deckers

Gerd Wenmeekers

Luc Geerinckx

Annemie Anné

Paul Ghyssaert

Sint-Martinuskoor/Acantus

Wat komt

Voor wat de jubileumactiviteiten betreft, verwijs ik graag naar pagina 11 ….

Verder kijken we uit naar de quiz, samengesteld door Bea en Lucia. Ons jubileumboek en de bijdragen van Wilfried in de Akantjes over de geschiedenis van ons koor, kunnen een goede hulp zijn.

En dan is er ons grote feestweekeinde, 20, 21 en 22 mei!

In juli vergasten we onszelf op een mooie trip naar Oostenrijk, met bezoek aan Wenen, Eisenstadt, de Slowaakse hoofdstad Bratislava. We logeren in Mörbisch, op een boogscheut van de Hongaarse grens, aan de rietkraag van de Neusiedler See. We zingen een mis in de Bergkirche, de kerk in Eisenstadt waar Joseph Haydn begraven ligt, en we zingen een concert in de (evangelische) kerk van Mörbisch, samen met een koor van onze Vlaamse Linde Devos, die in Eisenstadt trouwde, woont en mama werd en intussen ook een belangrijke rol speelt in het koorleven van Eisenstadt en de provincie Burgenland.

Intussen zullen we al enkele hoogdagen (Pasen, Pinksteren) gezongen hebben. Het is uitkijken naar de liturgie van onze nieuwe pastoor Patrick, vooral in de diensten van de Goede Week. 

Intussen stomen we op naar de jubileumconcerten in november.

75 JAAR IN 2022 – EEN UNIEK PROGRAMMA VOOR EEN UNIEKE GEBEURTENIS

Zaterdag 15 januari

Openingsreceptie en quiz ’75 jaar Sint-Martinuskoor/Acantus’. Uitgesteld wegens covid 19

20 februari, 11.00 uur 

Academische zitting in de raadzaal van het nieuwe A.C., Gravenplein te Beveren

Gastspreker: dhr. Marc Van den Borre, voorzitter Koor&Stem

Presentatie jubileumboek ’75 jaar Acantus’

Muzikale opluistering: Mieke Dhondt, sopraan en Matthias De Smet, piano

23 – 24 april, 30 april – 1 mei 

Tentoonstelling Plaatselijke Culturele Raad: ‘50 jaar cultuurwerking’, in het kasteel Cortewalle,  met bijdrage van Acantus

20 – 21 – 22 mei 

Feestweekend in authentieke spiegeltent ‘Cristal Palace’

Vrijdag 20 mei: koortreffen met de Beverse koren Melos, Resolut, Sint-Gregoriuskoor en Acantus

Zaterdagavond 21 mei: feestmaaltijd

Zondagnamiddag 22 mei: receptie voor vrienden, kennissen, medewerkers en sympathisanten

van Acantus en zijn leden

Zaterdag- en zondagvoormiddag: ‘Acantus Verbindt’. Een zoete verrassing, een geschenkje en een streepje muziek, uit waardering aangeboden aan de vrijwilligers van het covid-vaccinatiecentrum. Project ondersteund door Cera

2 – 6 juli 

Jubileumreis naar Oostenrijk (Eisenstadt, Wenen)

Zaterdag 27 augustus 

Flashmob te Beveren

Zondag 28 augustus 

Jaarlijks aperitiefconcert ‘In de hemel’ tijdens de Beverse Feesten, 11.00 uur

19 en 20 november

Jubileumconcert in de kerk van Haasdonk met o.a. het Requiem van Mozart en delen uit het Te Deum van Charpentier. Solisten Liesbeth Devos, Inez Carsauw, Yves Saelens, Werner Van Mechelen. Orkest ensemble a